Cabana Diham (1320m) - La Glăjărie (1015m) - Cabana Mălăiești (1720m) - La Prepeleac (1715m) - Poiana Pichetul Roșu (1427m) - Cabana Diham (1320m)
Durata de parcurgere a traseului - 7h (cu tot cu pauze)
Nivel de dificultate - mediu
Stare marcaje - bună
Ultimul weekend al lunii septembrie l-am petrecut în Munții Bucegi, unde am ales să parcurgem un traseu relativ ușor dar cu unele porțiuni mai expuse, care sunt interzise iarna.
Până la Cabana Diham se poate ajunge pe traseul montan ce urca din Bușteni, de la Cabana Gura Diham, pe care îl puteți descoperi aici. Aceasta este una din variantele de a ajunge la Cabana Diham, dar durata de parcurgere a întregului traseu va crește cu încă 3 ore dus-întors.
Noi am ales o altă variantă de a ajunge la Cabana Diham, urmând DN1 până la intrarea în Predeal, apoi DN73A spre Râșnov. De la ieșirea din Predeal, trecem de Sanatoriul Predeal și în scurt timp ajungem în zona numită La Șipote (aproximativ 4,2km). Acolo vom vedea un indicator spre stânga spre Cabana Forban (Steaua). De aici vom urma drumul forestier ce urcă spre Cabana Forban cu mașina pentru a economisi puțin timp. Drumul este destul de accidentat și vă recomand să vă aventurați doar daca aveți o mașină de teren.
Planul nostru inițial a fost să parcăm mașina la Cabana Forban și de acolo să continuăm pe potecă dar din curiozitate am ales să mai urcăm puțin cu mașina, urmând drumul forestier cât vom putea. Surpriza a fost că am ajuns până în Șaua Baiului la antenă iar apoi am făcut dreapta și am ajuns chiar până la Cabana Diham. Am economisit minim o oră și jumătate doar dintr-o curiozitate. Astfel vom avea mai mult timp de a ne bucura de traseul plănuit, fără să stăm îngrijorați că ne va prinde noaptea prin pădure, zilele de toamnă fiind din ce în ce mai scurte.
Pentru cei ce vor să urmeze drumul forestier pe jos, distanțele de parcurgere sunt:
La Șipote (DN73A) - Cabana Forban (1217m) - Șaua Baiului (1354m) : marcaj bandă albastră - 1,15h (4,4km)
Șaua Baiului (1354m) - Cabana Diham : marcaj triunghi albastru - 20min (1,2km)
sau
Cabana Gura Diham (987m) - Șaua Baiului (1354m) - Cabana Diham (1320m) - 1,30h (4,4km)
Ajungem în fața Cabanei Diham unde parcăm mașina, ne echipăm cu haine mai groase, căci se anunță o zi răcoroasă și pornim pe traseul pe care ne-am propus să îl descoperim de această dată.
Cabana Diham (1320m) - La Glăjărie (1015m)
Marcaj cruce albastră - 40min
Intrăm în curtea cabanei și ne orientăm spre stânga, urmând indicatoarele cu cruce albastră. Poteca se îndreaptă către nord-vest, apoi către nord. Trecem de gardul ce împrejmuiește curtea și observăm rapid un stâlp indicator, după care intrăm în pădure.
După aproximativ 5 minute în care ne-am făcut oarecum încălzirea, găsim un stâlp indicator spre Cabana Mălăiești care ne arată că poteca se afundă mai mult în pădure. Continuăm spre stânga, părăsind drumul ce trece pe sub Măgura Cenușie, dar urmând acelaşi marcaj cu cruce albastră.
De aici traseul devine o coborâre destul de accentuată. Coborâm direct și rapid spre stânga, către fundul Văii Glăjăriei. Tot acest timp ne gândim că această coborâre de aproximativ 300 de metri diferență de altitudine va trebui să o recuperăm când vom începe traseul în urcare spre cabană. Ne bucurăm în schimb de pădurea încă verde și după aproximativ 30 de minute de coborâș atingem firul văii în punctul de confluență cu Vâlcelul Dihamului.
Marcaj cruce albastră - 30min
De aici traversăm valea și continuăm pe o mică porțiune pe lângă râu, pe poteca ce se conturează practic înainte, în urcare ușoară.
În 10 minute ajungem la niște podețe de lemn pe care le traversăm cu grijă. Traseul nostru merge ușor către dreapta o dată cu al doilea podeț pe care îl traversăm.
După ce ne mai intersectăm încă o dată cu drumul forestier ce vine dinspre Râșnov, vom continua pe poteca marcată cu cruce albastră pentru încă 20 de minute de urcuș moderat prin pădure, până vom ajunge la Poiana Mălăiești Izvor.
Poiana Mălăiești Izvor (Şapte Izvoare) - Cabana Mălăiești (1720m)
Marcaj bandă albastră - 1,40h - 2h
*Acesta este singurul traseu de urcare până la Cabana Mălăiești iarna sau pe vreme nefavorabilă. Durata oficială de vară cu care traseul este listat este de 2 ore, iar cea de iarnă de 3 ore și jumătate, însă poate varia în funcție de condiția fizică a membrilor grupului și numărul de opriri.
Iată că am ajuns într-un punct de răscruce al mai multor trasee, unde vom face și o mică pauză pentru a ne odihni puțin înainte de urcușul ce va urma. În Poiana Mălăiești găsim un stâlp cu mai multe indicatoare de direcții. Noi vom continua către Cabana Mălăiești schimbând marcajul. De această dată vom urmări banda albastră care ne va conduce până la cabană, obiectivul principal al excursiei de astăzi.
Poteca se conturează către stânga și ne promite un urcuș moderat și continuu. Pornim entuziasmați la deal o dată cu un alt grup mai mare de turiști care au aceeași destinație ca și noi. Urcăm prin pădure pe serpentine scurte și câștigăm destul de repede altitudine.
După aproximativ 40 de minute de urcare ajungem la măsuță și la o deschidere a pădurii, o buză de pământ de unde se vede întreaga panoramă a Văii Mălăiești și a Postăvarului.
Alegem să facem aici un scurt popas, după care continuăm pe poteca care se mai domolește pentru scurt timp.
Pe traseul cu bandă albastră mergem deja de o oră, când ajungem la prima poiană mai mare din cele trei de pe traseu. Instinctul ne spune să mai facem o pauză și să ne bucurăm de razele soarelui, căci nu prea am avut parte de el până acum, mergând doar prin pădure.
Traversăm poiana însorită și continuăm în urcuș moderat. La capătul ei găsim un indicator care ne arată 30 de minute până la cabană. Ajungem la o porțiune de stânci înghețate printre care ne strecurăm în serpentine scurte și alocuri cu ajutorul unor scărițe montate pe traseu.
Trecem și de a doua poiană însorită și crescând în altitudine, iarna își face timid simțită prezența.
Întâlnim din loc în loc stâlpi indicatori, cu distanța pe care o mai avem de parcurs până la cabană. 15 minute, apoi doar 5 și deodată ajungem în Valea Mălăiești, cea mai frumoasă vale din Bucegi, străjuită de Bucșoiu și Padina Crucii, unde vedem cabana strălucind în razele soarelui.
Cabana Mălăiești este așezată la 1720 de metri altitudine pe versantul nordic al Munților Bucegi într-un cadru pitoresc care nu poate fi surprins în fotografii atât de bine, văzând cum arată în realitate. Este unul dintre cele mai vechi adăposturi din Carpații românești și este așezată ambițios, în plin culoar de viituri și avalanșe, pe o morenă a unei văi glaciare.
Cabana oferă adăpost turiștilor amatori de drumeții pe timp de vară și iubitorilor de sporturi de iarnă în perioada rece. Este un loc de odihnă, de adăpost pentru drumețul obosit care vine să își reîncarce bateriile după drumul lung ce duce până în această vale pitorească.
În zona cabanei există și numeroase opțiuni pentru practicare a alpinismului cu dificultăți și durate de traseu diverse. Cel mai vechi traseu de alpinism aflat în zona Cabanei Mălăiești este Traseul Oblic, deschis in 1946 care are o lungime de 4 ore. Este un punct de popas în continuarea traseului către Vârful Omu și Cabana Omu (3h), către Lacul Țigănești (2,30h) și apoi către Bran (5-6h).
Pentru mai multe informații despre cabană puteți accesa direct http://cabanamalaiesti.ro/
La cabana facem o pauză de o oră și jumătate în care ne bucurăm de o masă delicioasă de la restaurantul propriu și de peisajul absolut superb al văii glaciare în care ne aflăm. Cabana Mălăiești (1720m) - La Prepeleac (1715m)
Marcaj triunghi roșu - 1h
Din căldarea Mălăiești alegem să pornim către Cabana Diham pe traseul Take Ionescu marcat cu triunghi roșu până în Poiana Pichetul Roșu. Găsim repede indicatorul de direcție spre Cabana Poiana Izvoarelor, cu toate că noi nu vom ajunge până la ea în această excursie.
De la cabană traseul începe chiar din punctul în care am ajuns initial, dar triunghiul roșu se desprinde ușor către dreapta.
Pornim în urcare ușoară dar care se mai amplifică treptat. Creștem destul de rapid în altitudine, și ne bucurăm de panorame cu Masivul Postăvaru în mici deschizături ale pădurii.
Practic pentru următoarea jumătate de oră vom tot urca destul de abrupt, mediu ca dificultate. Poteca este destul de îngustă în mare parte și cu siguranță periculoasă pe timp nefavorabil. Chiar și pe vreme bună necesită un pic de atenţie!
Trecem și prin porțiuni mai expuse dar unde sunt montate lanțuri ajutătoare, podețe de lemn sau scărițe.
Iarna își face simțită prezența în locurile mai umbroase, unde soarele parcă nu ajunge niciodată și toată natura se pregătește de sezonul rece.
După 35 de minute de la plecarea de la cabană ajungem la băncuță, pe un pinten al Bucșoiului, unde vom face un scurt popas. Ne aflăm aici în Șaua Mălăiești - Prepeleac de unde se văd în acelaşi timp cabanele Mălăiești și Diham. Panorama spre Postăvaru și Piatra Mică este absolut superbă!
De la băncuță traseul coboară foarte abrupt în prima parte, pe o potecă îngustă, prin vegetația deasă. Abruptul Bucșoiu-Mălăiești-Gaura se conturează din loc în loc iar poteca devine periculoasă pe alocuri. Asta o demonstrează și crucile drumeților care și-au pierdut viața de pe marginea ei.
După o coborâre abruptă nu poate să urmeze decât o urcare! Scurtă de această dată dar prevăzută cu lanțuri ajutătoare și un podeț cu scărițe într-o porțiune mai periculoasă.
După o oră de la plecarea de la cabană ajungem în zona numită La Prepeleac. Ne dăm seama că suntem în acest loc doar pentru ca vedem o ramificație de potecă, marcată cu bandă roșie, ce urcă spre Vârful Bucșoiu (traseu interzis iarna).
Marcaj triunghi roșu - 1,10h
Ne continuăm drumul pe traseul Take Ionescu în coborâre abruptă printre jnepeni și stânci. Vom urma apoi poteca ce se mai domolește pe alocuri prin Valea Bucșoiului și Valea Rea. Pentru următoarele 40 de minute vom avea parte de urcări și coborâri scurte pe poteca destul de îngustă.
Ieșim din pădure în Poiana Bucșoiului, de unde pornește poteca nemarcată pe Valea alpina a Bucșoiului. Aici găsim și câteva indicatoare pentru traseul pe care l-am parcurs deja, dar în sens invers.
După aproximativ o oră și zece minute ajungem în micuța poiană Pichetul Roșu, care este un punct important de răscruce a traseelor montane din Bucegi.
Pichetul Roșu (1427m) - Cabana Diham (1320m)
Marcaj punct roșu - 30min
În poiana ne odihnim puțin pe băncuța amenajată și căutăm printre numeroasele plăcuțe informative, săgeata către Cabana Diham, pe traseul marcat cu punct roșu. Deși indicatorul arată 45 de minute, noi am reușit să parcurgem această porțiune de traseu în doar jumătate de oră.
Poteca merge destul de lin prin pădure. În prima parte urcă foarte lin și apoi merge oarecum pe curbă de nivel, în coborâre ușoară până ce vom ieși în poienile Dihamului.
Coborâm spre cabană și ne recuperăm mașina, mulțumiți fiind de acest traseu.
Cu tot cu pauze a durat în jur de 7 ore, dar asta depinde de fiecare persoană în parte. Vă recomand totuși acest traseu într-o zi frumoasă și însorită de toamnă, pentru că pe vreme nefavorabilă poate deveni periculos. Este un traseu mediu ca dificultate pentru începători dar destul de ușor pentru cei obișnuiți cu drumețiile montane.
Cărări cu soare vă doresc!
septembrie, 2017
Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil
TRASEE ÎN MUNŢII APUSENI
TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI
TRASEE ÎN BREAZA
TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI
TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII
TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI
TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ
TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII
TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI
TRASEE ÎN MUNŢII COZIA
TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII GILĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII GROHOTIŞULUI
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI
TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA
TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI
TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN
TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI
TRASEE ÎN MUNŢII PERŞANI
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
TRASEE ÎN MUNŢII SIRIU
TRASEE ÎN MUNŢII VRANCEI
EXCURSII
YOUTUBE VIDEOS:
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.
TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.
SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.
GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:
TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.
TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.
TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.
NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.