Wednesday, May 13, 2015

Cel mai cunoascut traseu din Piatra Craiului - Prăpăstiile Zărneştilor - Cabana Curmătura

TRASEU CIRCUIT ÎN MASIVUL PIATRA CRAIULUI
Fântâna lui Botorog (850m) - Prăpăstiile Zărneștilor - Cabana Curmătura (1470m) - Poiana Zănoaga (1350m) - Fântâna lui Botorog
Durata de parcurgere a traseului:
Urcare 2.10h - +

Coborâre 1.30h - 
Diferența de nivel - 620m
Nivel de dificultate - ușor
Stare marcaje - foarte bună
Sezonalitate: tot timpul anului
Surse de apă - Izvor Cabana Curmătura

Cabana Curmătura ( alt 1470m )
Localizare: Pe versantul sudic al Pietrei Mici, in Poiana Curmăturii, sub curmătura dintre Piatra Mica si Vârful Turnul Pietrei Mari, reprezentând o bază de plecare in traseele din zonă.
Condiții: - 44 locuri (in cabană si anexă)
Cabana: camere cu 2, 3, 11, 12 locuri
Anexa: 2 camere cu 4 locuri, 1 camera cu 8 locuri
Bufet si restaurant (slow food, NU fast food)
Apă de la izvor, curent electric (generator)
Program sala de mese: 07.00 - 23.00 (după ora 23.00 sala de mese se închide ! )


   Am pornit pe traseu după ce am lăsat mașina la punctul de reper Fântana lui Botorog (850m) care se află la ieșirea din localitatea Zărnești, Brașov prin DN 73A. ( Din București până la Zărnești am făcut cca 3 ore ). Până la această fântână am ajuns pe drum asfaltat din localitate și încă 2 km pe drum neasfaltat.

   De aici pornesc mai multe trasee în Rezervatia Naturala Piatra Craiului. Există și un panou care ne anunță că accesul în rezervație se face achitând o taxă prin sms sau la ghiseele din localitatea Zărnești. Noi am platit 3 euro pentru 2 persoane, prin sms.
Fântâna lui Botorog
   Am ales varianta de a urca spre Cabana Curmătura prin Cheile Zărneștiului (Prăpăstiile Zărneștilor), pe marcaj bandă albastră.
   Traseul pornește de lângă parcarea învecinată Fântânii lui Botorog, de pe drumul forestier care se intersectează cu drumul principal de mașină, care urcă din Zărneşti spre satele Măgura şi Peștera.
   Rezervația Prăpăstiile Zărneștilor are o suprafața de 109,80 ha și este un monument al naturii cu pereți de stâncă de granit ce depășesc în unele locuri înălțimi de peste 200 m. Soarele pătrunde cu greu in chei, motiv pentru care temperatura scade cu câteva grade pe timp de vară.
   Pornind spre chei, mergem 20 de minute pe poteca largă, un urcuș domol, până ajungem la bariera care anunță că ne aflam în zona de protecție strictă a Prăpăstiilor Zărneștilor.
   Mai mergem încă 10 minute prin prăpăstii, până ajungem la punctul Salvamont . 
   Primii 4,5 km prin prăpăstii i-am parcurs în 45 de minute, admirând frumusețea stâncilor. Am găsit și câteva panouri de informare despre chei, flora și fauna din zonă.

   La ieșirea din chei găsim un indicator la prima bifurcatie, care ne arată traseul către Refugiul Grind prin Valea Vlădușca 2.30h și Vârful La Om (alt 2238m) 4h, ambele pe marcaj cruce roșie, spre stânga.

    Noi vom merge spre dreapta, pe marcajul bandă albastră, spre Cabana Curmătura. Indicatorul arată 1.30 - 2.00h dar noi din acest punct am reusit sa ajungem in 1.20 h.

     Am urmărit acest drum forestier o perioadă. La un moment dat am găsit încă o bifurcație spre cabană, o variantă de traseu marcată cu punct galben. Am ales să continuăm mergând înainte pe traseul pe care am pornit, ținând drumul spre stânga.
   Urcușul începe să devină mai accentuat, dar este încă destul de ușor. Din păcate nu am mai găsit alte marcaje cu banda albastră care să ne indice că suntem pe drumul cel bun, dar poteca fiind foarte evidentă, nu ne putem rătăci.

   *Se pare că, la un moment dat, am ratat intrarea in poteca marcată cu bandă albastră şi am mers tot înainte pe drumul forestier.
   
   Urmărim acest drum pe lângă firul râului, şi imediat ce trecem de cantonul forestier, ajungem la o bifurcație. O stâncă pe care este scris Curmătura și o săgeată roșie ne indică faptul ca trebuie să părăsim acest drum și să urcăm pe poteca prin pădure, spre dreapta.
Indicator spre Curmătura
   Mai departe, intrăm în pădure pe o potecă superbă şi găsim indicatoare de traseu triunghi galben si triunghi roșu
   Se pare că am ocolit puțin, atunci când am ratat poteca marcată cu bandă albastră, dar important este că vom ajunge unde ne-am propus.
   Urmărim aceste noi marcaje pentru încă jumătate de oră, pe potecă, prin pădure.
   Urcarea devine puțin mai dificilă, dar nu imposibilă. Poteca este largă şi merge doar prin pădure, în urcare continuă.

   *Pe acest blog puteţi găsi şi traseele marcate cu punct galben şi bandă albastră, în alte articole Traseu Curmătura - Banda albastră şi Traseu Curmătura - Punct galben.


  Urcușul ne este recompensat la final, când ajungem în Poiana Curmăturii, de unde  admirăm peisajul de vis. 
In depărtare se vede Abruptul Brănean al Bucegilor
   De aici putem vedea Cabana Curmătura așezată într-un decor deosebit. Urmăm poteca prin pădurea umbroasă de brazi, pentru încă aproximativ 25 minute, pe traseul marcat cu triunghi galben.
   La cabană ne oprim la izvor să alimentăm cu apă proaspătă.
   În ziua în care am fost la cabană am găsit de mâncare ciorbă de fasole, tocănită de cartofi cu cârnați şi plăcinta de mere. Toate au costat 35 Ron și au fost delicioase :)
  Ne-am bucurat de panorama superbă de pe terasa cabanei și de gazdele primitoare.
Cabana Curmătura
   La întoarcere am hotărât sa urmam alt traseu, cel marcat cu banda galbenă, care pornește din spatele cabanei.
  
   Am pornit prin pădure, pe o potecă îngustă şi am urmat-o pentru aproximativ 25 minute, fără dificultăți deosebite, cu porțiuni de urcuș și coborâș și luminișuri către panorame ale Pietrei Craiului, din loc în loc.
   Am ajuns în Poiana Zănoaga, care te uimește cu frumusețea ei chiar de la prima vedere.    Am stat 10 minute sa admirăm priveliștea superbă cu Munții Bucegi pe fundal. Poteca este destul de evidentă și ne ajută și indicatoarele aflate pe stâlpi, marcate cu bandă galbenă. Vom urmări acest marcaj, până la locul de unde am plecat, Fântâna lui Botorog.
Poiana Zănoaga
   După traversarea poienii, drumul intră din nou in pădure. Urmează să coborâm pe poteca bine marcata cu bandă galbenă, dar destul de înclinată și plină de pietre.
   De aici mai avem de mers cca 1h și în acest moment ne-am bucurat foarte tare că am ales să coborâm pe acest traseu, în loc să urcăm la venire către cabană, pentru că pare mai dificil decât prin prăpăstiile prin care am venit.
   
   După o oră şi jumătate de la plecarea de la cabană, am ajuns la locul unde am parcat.
   
   Ne-am urcat în mașină fericiți cu traseul pe care l-am făcut și am mai mers cam 2 km pe drumul spre satul Măgura, aflat la 1000m altitudine.
   Peisaje uluitoare ne încânta ochii în acest loc plin de liniște, înconjurat de crestele munților Piatra Craiului si Bucegi.  De aici se poate merge 45 min pe jos către mânăstirea Sfânta Treime Peștera sau doritorilor, cu mașina 4x4.
   Este o destinație turistică cu multe unități de cazare pentru un weekend de liniște şi odihnă.
Sat Măgura
     Puteți parcurge acest traseu in orice anotimp, deoarece este unul ușor, pentru toate vârstele.
     Până data viitoare, vă aștept și cu alte articole interesante pe blog!

mai, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


8 comments:

  1. mersi mult. chiar voiam sa mergem si nu stim cit timp ne va lua! Aveti si ceva poze din interiorul cabanei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca informatiile v-au fost de folos.
      Poze din interior nu am din pacate.
      Vreme buna sa aveti !

      Delete
  2. Bună seara!
    intrebare:se poate aj la fântâna si prin sat Magura?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara!
      Da, se poate ajunge coborand din Magura spre Zarnesti. Drumul nu este foarte bun, dar se poate circula cu masina,bicicleta sau pe jos.

      Delete
  3. Bună seara!
    intrebare:se poate aj la fântâna si prin sat Magura?

    ReplyDelete
  4. La întoarcere ati luat suvenir si un castron cu ciorba de la cabana?

    ReplyDelete
  5. Buna ziua,

    Anul trecut am urcat de 2 ori la Cabana Curmatura cu bagaje pentru o noapte sau doua la cort.
    Acum vreau sa iau mai multe bagaje pentru mai multe zile.
    Stiti cumva daca se poate merge cu o motocicleta de teren pana sus la cabana pe drumul de aprovizionare al cabanei?

    Multumesc

    ReplyDelete
  6. Buna ziua,

    Anul trecut am urcat de 2 ori la Cabana Curmatura cu bagaje pentru o noapte sau doua la cort.
    Acum vreau sa iau mai multe bagaje pentru mai multe zile.
    Stiti cumva daca se poate merge cu o motocicleta de teren pana sus la cabana pe drumul de aprovizionare al cabanei?

    Multumesc

    ReplyDelete

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...