Friday, August 16, 2019

Din Buşteni spre Azuga pe culmea Zamorei

TRASEU MONTAN ÎN MUNŢII BAIULUI

Gara Bușteni (850m) - Stâna Zamora (1507m) - Vârful Băiuțul (1817m) - Cabana Popasul Uriașilor (Telegondola Azuga) (1540m) - Gara Azuga (930m)

Durata de parcurgere - 8 ore ( cu pauze )
Gara Bușteni - Stâna Zamora : 2h - Marcaj 
Stâna Zamora - Vârful Băiuțul : 1h - Marcaj 
Vârful Băiuțul - Cabana Popasul Uriașilor : 40min - Marcaj 
Cabana Popasul Uriașilor - Gara Azuga : 2h - Marcaj

Dificultate - ușor

Distanța parcursă - 22km
Stare Marcaje - bună
Diferență de nivel +967m -887m
Surse de apă : Stâna Zamora
Video : YouTube
HARTA TRASEULUI


    Finalul acestei veri ne găsește pe culmile domoale ale Munților Baiului.
Am tot citit că urcarea pe Culmea Zamora din Bușteni e destul de plictisitoare, așa că am ocolit acest traseu, dar este timpul să vedem pe pielea noastră dacă chiar așa este. 

TRASEU
   Traseul este ușor de parcurs, atât la urcare cât și la coborâre, și ne oferă priveliști superbe asupra masivelor Bucegi, Postăvaru, Piatra Mare și Ciucaș, cât și asupra culmilor mai domoale ale munților Tătaru, Clăbucetului Azugii și Clăbucetului Taurului.
   Traseul poate fi parcurs de oricine are o minimă condiție fizică. Pentru cei care abia au început să facă drumeții pe munte, traseul poate părea lung, datorită celor 22 de kilometri care trebuie parcurși, dar se poate face cu pauze dese, așa cum am făcut și noi. 
   Sursele de apă sunt cam rare, așa că vă recomand să aveți în rucsac minim un litru de apă. Puteți realimenta cu apă de la stâna Zamora sau de la cabana Popasul Uriașilor.

ACCES
   Acest traseu începe de la Gara Bușteni, de unde vom merge către Castelul Cantacuzino pentru aproximativ 15-20 minute. Noi am ales să parcurgem această porțiune de drum cu ajutorul unui localnic, care ne-a dus cu o trăsură. A fost foarte drăguț și ne-a lăsat chiar la începutul traseului, la marginea pădurii.
   Vă puteți orienta mai ușor pentru a găsi punctul de plecare pe traseu cu ajutorul aplicației Munții Noștri. Este o aplicație care este de folos în cazul în care aveți dificultăți de orientare și pe parcursul acestui traseu.
   La final vom ajunge în Azuga, de unde ne vom îndrepta spre gară.



La finalul acestui articol puteți urmări și varianta video a acestui traseu !

   Ieșind din gara Bușteni, vom merge spre stânga, pe DN1 și, în foarte scurt timp, vom face din nou stânga pe strada Griviței. Trecem calea ferată și podul peste râul Prahova, îndreptându-ne spre Castelul Cantacuzino.
   În drum spre castel am găsit un localnic destul de dezamăgit pentru că nu găsea turiști dispuși să facă o plimbare cu trăsura, și astfel ne-am gândit să alegem această variantă de a ajunge la castel. Domnul a fost încântat că am acceptat invitația, iar noi ne-am bucurat de o plimbare foarte plăcută pentru câteva minute și 3 Ron de persoană.
   În dreptul castelului, fără să intrăm în curte, mergem spre dreapta, iar în dreptul pensiunii Clasic vedem marcajul cruce roşie, care ne va duce până pe culmea Zamora, la golul alpin.
   Am pornit pe traseu în jurul orei 10.00, urmărind marcajele pe drumul forestier lat. Găsim imediat niște plăcuțe informative cu hărți ale traseelor din munții Baiului și trecem de bariera care oprește accesul mașinilor pe drumul forestier.
   Ne îndepărtăm încet de casele de la marginea pădurii, din curțile cărora mai iese câte un ciobănesc care latră de mama focului și pornim la drum.
   Urcarea este aproape insesizabilă, pădurea nu este foarte întunecată și, din loc în loc, găsim tufe de zmeură și mure.
    Drumul urcă foarte lin, în serpentine largi, și tot așteptăm ca urcarea să devină mai serioasă.

  Urmăm acest drum forestier în urcare, căci la un moment dat se desprinde o altă variantă de coborâre în Bușteni, spre dreapta, pe un drum de exploatare forestieră. Noi vom merge în urcare ușoară spre stânga.
   Găsim și un mic pârâu la un moment dat, unde ne răcorim puțin și continuăm să urcăm ușor.

   În primele două ore ale traseului vom câștiga încet altitudine, iar poteca nu se va schimba prea mult. Poate că ăsta este motivul pentru care se spune că urcarea este plictisitoare, dar nouă nu ni s-a părut. Am parcurs această porțiune a traseului ușor și repede, și ne-am bucurat de un mic dejun natural, de flori, de fluturi și de soare.

   Urcarea până la golul alpin se face în totalitate pe acest drum forestier și durează aproximativ două ore.
   
   Spre final, din acest drum forestier, se desprinde o potecă pe unde ne conduce și marcajul cu cruce roșie Este practic doar o scurtătură, iar poteca este mai abruptă și mai greu de urcat. Nu trebuie să urmați neapărat această scurtătură și nici să fiți atenți unde este, deoarece drumul forestier ajunge exact în același loc, iar urcarea este mai lină.

   Parcurgerea acestei porțiuni a traseului, prin pădure, pe drumul forestier până la golul alpin a durat aproximativ 2 ore. Am mers foarte lejer, cu multe opriri din loc în loc și nu ne-am grăbit chiar deloc. Ziua în care am mers pe acest traseu a fost una foarte călduroasă chiar și pe munte și am încercat să profităm la maximum de răcoarea pădurii.

   Când veți ieși la golul alpin, aveți de ales din două variante. Veți vedea o potecă în stânga, care urcă pe creasta matematică a culmii Zamora, ocolind astfel stâna. Tot în stânga se poate ajunge şi la cabana Zamora.
   Noi am ales să mergem în continuare pe drumul forestier, deși știam că ne vom apropia de stână și s-ar putea să avem o întâlnire neplăcută cu câinii. Urmărim marcajul care ne va scoate din pădure la golul alpin.
   Cum am ieșit din pădure, câinii ne-au simțit și au început să latre. Ne-am continuat drumul pentru că nu i-am văzut venind spre noi şi am presupus că sunt legați.
   Am ajuns la stâna Zamora, am stat de vorbă cu ciobanii și am refăcut proviziile de apă.
  
  Ajungând aici, la golul alpin, ne-am dat seama că această variantă de urcare în munții Baiului a fost cea mai ușoară urcare pe care am făcut-o până acum până la golul alpin.
Merită să încercați să veniți până aici doar să admirați priveliștea, chiar dacă nu veți vrea să mergeți mai departe. Deja în spatele nostru se deschid panorame cu munții Bucegi, iar întreaga zonă este superbă.
   De la stână vom continua urcușul până la Vârful Băiuțul. Vom merge pe drumul forestier până vom întâlni următorul indicator, care ne arată că trebuie să urmăm creasta matematică spre stânga. Părăsim acest drum forestier și urmăm poteca destul de vizibilă pe creastă.

   Peisajul este din ce în ce mai frumos, chiar dacă urcarea este puțin mai accentuată în unele porțiuni. Trecem peste o serie de culmi înierbate, iar după aproximativ o oră de la plecarea de la stână, vom ajunge la intersecția cu traseul de creastă al munților Baiului.



   La intersecție alegem să facem o pauză mai lungă, de aproximativ o oră, în care facem un picnic și ne bucurăm de priveliștea de pe vârful Băiuțul.
   Admiram creasta Zamora, pe care tocmai am urcat-o și găsim niște câțiva localnici, care au urcat până aici să culeagă afine de la marginea pădurii. Ne arată toate vârfurile și văile Bucegilor, care se văd foarte bine de aici și, astfel, avem parte de o lecție gratuită de geografie.


   Pentru că a fost o zi fără nori și nu am găsit niciun pic de umbră, decidem că e timpul să ne continuăm traseul.
   Pe același stâlp indicator, vom vedea că traseul nostru spre Azuga merge spre stânga. Pornim pe traseul de creastă spre stația terminus a telegondolei Azuga.
   Vom parcurge această creastă în coborâre ușoară până în Şaua Cazacu, de unde se poate merge pe un traseu spre Trăisteni, pe culmea Orjogoaia şi spre lacul Orjogoaia. Lăsăm acest traseu pentru o altă zi, și ne continuăm drumul pe poteca lată, tot înainte.

   În drumul nostru, trecem pe lângă vârfurile Dutca (1715m) şi Urechea (1705m), pe care puteți ajunge urmând poteci adiacente. Noi am ales să ne grăbim puțin spre cabana Popasul Uriașilor, pentru a scăpa de soarele arzător care ne-a făcut să ne simțim ca în Sahara. 
În plan apropiat se văd Clăbucetul Taurului în stânga şi Clăbucetul Azugii în dreapta,
precum și masivele Postăvaru şi Piatra Mare, în depărtare.

   De la plecarea de pe vârful Băiuțul şi până la cabana Popasul Uriașilor am făcut aproximativ 40 de minute în coborâre ușoară.
   La cabană o găsim pe cățelușa Ursa, care ne întâmpină bucuroasă de pe terasă.

   Tot aici este și stația terminus a telegondolei Azuga, cu care puteți coborî în oraș, dacă decideți că nu mai doriți să urmați traseul de coborâre prin pădure.

   Cabana Popasul Uriașilor este situată la 1540m altitudine. Aici te poți relaxa pe terasa amenajată, bucurându-te de câteva produse locale, printre care sucuri naturale sau niște gustări. Produsele nu au un preț fix, așa că rămâne la latitudinea voastră câți bani îi veți lăsa gazdei, în semn de apreciere. Cabana oferă și cazare la prici pentru cei ce vor să petreacă o seară la înălțime.
      După o binemeritată pauză la umbră și un pahar de sirop de păpădie rece, pornim pe pârtia Sorica pentru a căuta marcajul triunghi albastru, care ne va conduce spre orașul Azuga.
   Găsim imediat marcajul și pornim pe culmea Urechea în coborâre ușoară. Pe drum am întâlnit un cioban care mergea spre stâna Sorica, care ne-a povestit despre o întâlnire cu ursul de acum vreo două zile, așa că am fost absorbiți de poveste și am ratat intrarea în pădure.
   Am găsit la un moment dat o potecă spre pădure, marcată cu un panou pe care scria că este drumul Căruțașilor. Ne-am uitat repede pe harta Munții Noștri și am văzut că este tot o variantă de coborâre spre Azuga, iar această potecă se va uni mai târziu cu cea marcată cu triunghi albastru.
   Am pornit prin pădure într-o coborâre foarte lină, pe unde am găsit multe urme de roți de biciclete, semn că toți bicicliștii care au plecat mai devreme de la cabană știau de acest drum și au ales să coboare pe aici.
   Mergem pe această variantă de traseu aproximativ 20 de minute, până când ne intersectăm cu traseul marcat cu triunghi albastru. Acum știm că suntem pe drumul cel bun, așa că mergem tot înainte.
   O singură porțiune de vreo 200m e mai abruptă, în rest este un traseu care coboară lin prin pădure. E perfect pentru cei care nu își doresc o coborâre rapidă și abruptă.


   Mergem pe culmea Sorica în paralel cu orașul Azuga. Vedem acoperișurile caselor colorate o bună parte din drum și astfel știm că nu suntem departe de oraș. Ne-am tot uitat dacă există vreo variantă de a coborî mai rapid, dar nu am văzut.
   La un moment dat, o luăm spre stânga, și ajungem la un luminiș, unde este un punct de observare. De acolo mai avem foarte puțin până vom termina acest traseu prin pădure, ajungând rapid la șosea.
      Ajunși în DN1, vom merge spre dreapta pentru aproximativ cinci minute, iar apoi vom traversa podul de fier peste șosea pentru a ajunge la gară.

   La final, suntem bucuroși de acest traseu, care a avut o urcare lină în prima parte și o coborâre decentă la final. Se poate parcurge mult mai repede de niște turiști antrenați, dar bucuria de a fi sus pe munte trebuie savurată la maximum, așa că noi am depășit cu mult timpii afișați pe plăcuțele informative.

   Pentru orice întrebări nu ezitați să folosiți secțiunea de comentarii de mai jos.

   Vă mulțumesc pentru vizita pe blog și vă invit să citiți și alte articole despre trasee în diferite zone ale tarii.



august, 2019



VIDEO CU ACEST TRASEU


Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.

No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...