Tuesday, September 4, 2018

Piatra Mică a Pietrei Craiului

TRASEU MONTAN CIRCUIT ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

Fântâna lui Botorog (850m) - Poiana Zănoaga (1350m) - Vârful Piatra Mică (1816m) - Șaua Crăpăturii (1580m) - Cabana Curmătura (1470m) - Prăpăstiile Zărneștilor - Fântâna lui Botorog (850m)


Durata de parcurgere a traseului - 9h (*cu pauze)

Fântâna lui Botorog - Poiana Zănoaga - 1,15h - Marcaj 

Poiana Zănoaga - Crucea Eroilor - 1,15h - Marcaj 
Crucea Eroilor - Vârful Piatra Mică - 45min - Marcaj
Vârful Piatra Mică - Șaua Crăpăturii - 1,10h - Marcaj
Șaua Crăpăturii - Cabana Curmatura - 20min - Marcaj
Cabana Curmătura - Prăpăstiile Zărneștilor - 1,30h - Marcaj
Prăpăstiile Zărneștilor - Fântâna lui Botorog - 45min - Marcaj


Dificultate - mediu
Diferența de nivel - 966m

Distanţa parcursă - 16km
Stare marcaje - foarte bună

   Primul weekend din septembrie ne găsește anul acesta în Parcul Național Piatra Craiului. Am ales un traseu de o zi care ne va duce până pe Vârful Piatra Mică pentru a admira panorama asupra orașului Zărnești, dar și Măgura Codlei, masivele Postăvaru și Piatra Mare, iar apoi vom face un scurt popas la Cabana Curmătura, după care vom admira Prăpăstiile Zărneștilor la finalul zilei.
   Masivul Piatra Craiului este reprezentat de o creastă calcaroasă cu lungimea de 22 km, care culminează cu Vârful La Om (Piscul Baciului 2238m) și face parte din Carpații Meridionali. Una dintre cele mai remarcabile trăsături ale masivului este evoluția reliefului, care se ridică la 1000m față de zonele înconjurătoare. 

   Traseul pe care îl vom parcurge astăzi este recomandat celor care și-ar dori să parcurgă creasta Pietrei Craiului pentru a ști la ce să se aștepte. Porțiunea de creastă dintre Crucea Eroilor și Șaua Crăpăturii poate părea dificilă la prima vedere, dar este cu siguranță cea mai spectaculoasă parte a traseului acesta și este totodată un antrenament bun pentru cei ce vor dori să încerce adevărata provocare a Pietrei Craiului - creasta principală.

   Traseul de astăzi este unul mediu ca dificultate dar, pentru că are mai multe puncte de atracție, va fi și unul cu multe pauze, iar din această cauză durata de parcurgere poate părea mare la prima vedere. Este un traseu complex, cu urcări și coborâri accentuate, un vârf cu panoramă de 360 de grade, porțiuni cu stâncării și lanțuri, poieni numai bune de relaxare și izvoare cu apă rece - adică toate ingredientele unei ture perfecte!

   Vom porni din dreptul Fântânii lui Botorog, unde puteți ajunge cu mașina din orașul Zărnești (Jud. Braşov) spre satul Măgura (Drum Județean 112G). Ultima parte a drumului nu este asfaltat, dar se poate parcurge cu orice mașină până în dreptul fântânii, unde de obicei veți găsi și alte mașini parcate pe marginea drumului. De aici puteți lua apă, următorul izvor fiind în Poiana Zănoaga.



   Chiar lângă izvor găsim și primul indicator spre Cabana Curmătura, traseul fiind marcat cu bandă galbenă, dar noi îl vom urma doar până în Poiana Zănoaga.

Acesta este de obicei un traseu destul de aglomerat, mai ales în weekend și sigur vă veți întâlni cu destui turiști care urcă la cabană. Noi am ales să mergem mai întâi spre vârf tocmai pentru a evita aglomerația de la cabană, dar vom ajunge și acolo mai târziu.


   Poteca nu este foarte abruptă, dar urcușul se simte, cu toate că se urcă în mare parte pe curbă de nivel. Această potecă este foarte bătută dar are numeroase ramificații și scurtături. 


   Traseul marcat este în general cel mai ușor, cu toate că scurtăturile par că ar înjumătăți urcarea. Aceasta nu este o abordare mai simplă, pentru că veți pierde mai mult timp pentru a vă odihni dintr-o urcare scurtă dar abruptă, decât dacă ați urca pe curbă de nivel.       

   Vă recomand să urmăriți cu atenție marcajele din copaci pentru a fi siguri că sunteți pe drumul cel bun și pentru cea mai sigură abordare a traseului.


   După aproximativ o ora si 15 minute de la plecare, ajungem in Poiana Zănoaga la circa 1350m altitudine. Este o poiană largă, luminoasă tocmai bună pentru o pauză. Traseul nostru va continua după ce traversăm poiana în urcare, în sensul nostru de mers, așa că alegem să înaintăm până în punctul în care vom întâlni următoarele marcaje de direcție spre Vârful Piatra Mică. 
   Creasta principală a Pietrei Craiului se deschide în fața noastră iar oițele de la stâna din apropiere fac ca peisajul să fie și mai special.

   Imediat ce găsim indicatorul de direcție spre vârf, unde vom schimba marcajul cu cel cu punct albastru, ne hotărâm să facem prima oprire. Asta și pentru că 10 metri mai jos este un izvor pentru animale, de unde ne refacem proviziile de apă. Pauza ne prinde tocmai bine pentru că ne așteaptă un nou urcuș, de această dată puțin mai accentuat.
   Ne orientăm cu ajutorul indicatoarelor de direcție spre dreapta, și căutăm poteca marcată cu punct albastru. În prima parte urcăm practic prin poiană, unde poteca nu este foarte vizibilă, dar observăm din loc în loc marcajul cu punct albastru. 
   Intrăm într-o pădure luminoasă și pentru următoarea oră vom urca destul de accentuat și continuu. Această parte a traseului poate părea puțin mai dificilă pentru că nu există porțiuni mai line, dar puteți face pauze din loc în loc pentru a vă odihni, iar partea bună este că nu va dura mult până veți ajunge la primul punct de belvedere de la Crucea Eroilor.
    Pentru excursioniștii neantrenați, această urcare poate fi destul de obositoare și timpul de parcurgere poate crește, dar cu siguranță, o dată ajunși la Crucea Eroilor efortul va fi răsplătit pe măsură. Panorame superbe asupra Zărneștiului, Valea Bârsei, Măgura Codlei, Postăvaru și Piatra Mare se pot vedea în depărtări. 
   Aici vom face următoarea pauză pentru a ne bucura de peisajul superb și sigur ne-ar prinde bine și ceva de mâncare... Noroc că am avut ceva sandwich-uri si ciocolată la pachet...ceea ce vă recomand și vouă să vă luați în rucsac!
   După aproximativ o oră de relaxare continuăm traseul spre Vârful Piatra Mică. Coborâm ușor printr-o pădurice, apoi traversăm o poiană luminoasă și ajungem în fața ultimului urcuș de pe traseul de astăzi. În aproximativ 15 minute de la pornirea de la cruce ajungem pe vârf. Nu este marcat în niciun fel, dar ne dăm seama destul de ușor că am ajuns în punctul cel mai înalt de pe acest traseu. 
      De aici pornim pe cea mai spectaculoasă porțiune a traseului - creasta Pietrei Mici. Creasta este destul de ascuțită, prăpastie la stânga, prăpastie la dreapta, doar stânci și jnepeni în jurul nostru. Poteca este îngustă dar destul de sigură. Ne tot oprim din loc în loc pentru poze de-o parte și de alta a potecii și ne bucurăm de fiecare colțișor de stâncă pe care îl traversăm.
   Cu toate că am mers destul de încet, această parte a crestei s-a terminat destul de repede și am ajuns la prima porțiune cu adrenalină maximă - lanțurile
Cu toate că la prima vedere pare aproape imposibil de coborât prin acest horn de piatră vertical, am reușit destul de ușor pentru că nu este lung și nici greu de străbătut. Cu puțină atenție la lanțuri și la punctele de sprijin, trecem repede de această porțiune, cu toate că inima începe să bată puțin mai tare cu fiecare pas pe care îl facem printre stânci. 
   După ce trecem de primul vâlcel dotat cu lanțuri ajungem în scurt timp și la al doilea pentru că distracția încă nu s-a încheiat. În aceste porțiuni ne punem la încercare tehnicile de descăţărare, căutând locuri de sprijin cu fața la perete și având întotdeauna 3 puncte de sprijin. Nu a fost deloc dificil să coborâm aceste vâlcele, iar prize sunt destule şi este o experiență tocmai bună în cazul în care vei vrea să abordezi creasta principală a Pietrei Craiului.
   De aici mai avem foarte puțin până vom ajunge în Șaua Crăpăturii. În drum veți vedea niște indicatoare de ocolire din cauza căderilor de pietre din ultima perioadă. Este o ocolire a zonei periculoase care nu deviază foarte mult din traseul original.
      Intrăm în pădure pentru 5 minute și iată-ne ajunși în Șaua Crăpăturii, unde, după ce vedem stâlpul cu plăcuțe indicatoare, mergem puțin la stânga până la balcon. Ne uităm în spate la traseul pe unde tocmai am venit, care pare greu de cucerit din acest punct, dar la fața locului nu a fost atât de complicat, așa că se poate! Trebuie numai să încercați!
Din Vârful Piatra Mică până aici am făcut o oră şi 15 minute fără să ne grăbim chiar deloc.
   Ne oprim pentru o fotografie de la balconul din Șaua Crăpăturii de unde putem vedea Acul Crăpăturii - monument geomorfologic și geologic care se remarcă prin aspectul său cu totul particular (vârf de lance) și reprezintă o formă periglaciară.
   Urmăm în continuare marcajele spre Cabana Curmătura pentru 20 de minute. Poteca este marcată cu punct roșu, punct albastru, banda galbenă și șerpuiește prin pădure într-o coborâre ușoară.
   Ajungem repede la Cabana Curmătura unde facem o pauză mai lungă pentru că nu putem rata o ciorbiță caldă și specialitatea casei - cârnăciorii cu tocăniță de cartofi. Am mai ajuns și cu alte ocazii la această cabană care este una din preferatele multor călători. Despre alte trasee până la această cabană puteți citi în acest blog:
   Am zăbovit pe pajiștea din apropiere vreo oră după care a venit momentul de plecare. Am ales să facem un traseu nou, marcat cu punct galben, care pornește din apropierea izvorului de lângă cabană și ajunge în drumul forestier, traversând și Prăpăstiile Zărneștilor. 
   Coborâm prin poiană urmărind marcajul punct galben, care merge în prima parte alături de banda albastră. Intrăm la un moment dat în pădure dar în scurt timp ajungem la o intersecție unde cele două marcaje se despart. Vom urma punctul galben pe la marginea pădurii pentru aproximativ 20 de minute.
   După 40 de minute de la plecarea de la cabană mai găsim un indicator la intrarea în pădure care ne arată că mai avem 30 de minute până la drumul forestier și intrarea în Cheile Zărneștilor.
   Până la drumul forestier am făcut exact o oră și jumătate, exact cât am văzut pe indicatorul de la cabană. De aici vom face stânga urmărind drumul larg prin chei.
Prăpăstiile Zărneștilor sunt localizate în partea de N-E a masivului Piatra Craiului și au o lungime de aproximativ 3,5km, iar pereții abrupți ce străjuiesc valea au înălțimi cuprinse între 100 și 200 de metri, fiind foarte atractivi pentru practicarea alpinismului.
   Este o plăcere să te plimbi prin chei mai ales pe seară pentru că rar mai întâlnești alți turiști și te poți bucura în liniște de frumosul pasaj de stâncă.
   Ajungem la Fântâna lui Botorog unde am lăsat mașina și plecăm încărcați de energie pozitivă după acest traseu prin Piatra Craiului.
Harta Traseului
septembrie 2018

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...