Hotel Peștera (1610m) - Şaua Lăptici (1830m) - Vârful Pietrosu (1927m) - Şaua Cocora (1945m) - Hotel Peștera (1610m)
Durată totală parcurgere (*cu pauze): 3,30h
Hotel Peștera - Şaua Lăptici : 1,10h - Marcaj
Şaua Lăptici - Şaua Cocora - Hotel Peștera : 2h - nemarcat + Marcaj
Dificultate - ușor
Distanță parcursă - 12 Km
Stare marcaje - bună
Diferență de nivel - +335m
TRASEU
Astăzi vă voi prezenta un traseu ușor, pe care îl puteți parcurge dacă sunteți începători în drumețiile pe munte. Este un traseu circuit, cu porțiuni de pădure, dar și cu peisaj alpin.
Dacă ați plănuit să ajungeți în zona Padina - Peștera, puteți parcurge acest traseu în jumătate de zi.
Aveți nevoie de încălțări potrivite mersului pe munte, un rucsac cu haine potrivite pentru vreme rea, mâncare și minim 2 litri de apă, căci nu vom găsi surse de apă pe acest traseu.
Vom avea parte de răcoarea pădurii, dar și de peisaje cu panorame largi, spre şaua Strunga, muntele Bătrâna și muntele Doamnele.
ACCES
Dacă veniți la munte special pentru a parcurge acest traseu, veți merge de la intrarea în localitatea Sinaia, spre Târgoviște, pe DN71, iar apoi veți merge spre stânga, pe șoseaua asfaltată Transbucegi, spre zona Padina şi Hotel Peștera, trecând pe lângă lacul Bolboci şi înconjurându-l pe malul stâng. Drumul este în mare parte bun, dar sunt și câteva porțiuni scurte neasfaltate, dar peste care se poate trece cu orice mașină.
Noi am parcat mașina în apropierea Schitului Peștera, adică aproape la jumătatea distanței dintre zona Padina și Hotel Peștera. Aici puteți vizita opțional Peștera Ialomiței şi mănăstirea cu același nume, care se află chiar la intrarea în peșteră. Pentru că noi am vizitat-o cu altă ocazie, vom merge mai departe, spre intrarea în traseu.
Vom urma șoseaua înapoi, adică spre zona Padina, de unde am venit. Vom merge pentru aproximativ 10 minute, până când vom vedea primele indicatoare ale acestui traseu, marcat cu banda roșie.
Dacă ați fi venit de la Cabana Padina, pe jos, pe acest traseu marcat cu bandă roșie, ați fi ajuns în același loc.
Pe plăcuța indicatoare vom vedea că acest traseu ajunge până la cabana Valea Dorului, dar, pentru noi dorim să facem un traseu circuit, am ales altă variantă, și vom ajunge doar până în Şaua Lăptici.
Din acest punct începe traseul propriu-zis prin pădure. Traseul este în totalitate marcat, dar trebuie să aveți grijă pe unde mergeți, mai ales la început, pentru că sunt multe drumuri forestiere adiacente, care duc spre o stână.
Noi nu am fost foarte atenți, în prima parte, și am urmat drumul forestier evident. La un moment dat ne-am dat seama că nu vedem niciun marcaj și a trebuit să ne întoarcem ca să îl găsim.
A fost o greșeală din neatenție, dar am găsit rezolvarea destul de repede, cu toate că am pierdut vreo 15 minute. Trebuie doar să fiți atenți la marcajele de pe copaci și nu vă veți rătăci. Dacă, totuși, se întâmplă acest lucru, trebuie să vă întoarceți la ultimul marcaj pe care l-ați văzut. Astfel vă asigurați că sunteți pe drumul cel bun. Marcajele sunt poziționate astfel încât să fie vizibile de la unul la altul, iar acest traseu nu face excepție.
După ce trecem de prima parte a traseului, unde urmăm drumul forestier lat, poteca intră pe o vale, printr-o pădure deasă. De aici începe și urcușul, panta fiind una medie ca înclinație, și care ne obosește destul de repede. Pe timp ploios, poteca poate deveni destul de alunecoasă, așa că e necesar să fiți echipați corespunzător, mai ales din punct de vedere al încălțămintei.
După aproximativ 20 de minute de urcuș, ieșim într-o poieniță, unde facem o mică pauză, și ne continuăm drumul prin pădure. De aici poteca se mai domolește pe alocuri, dar vom urca continuu, până vom ajunge la golul alpin.
Pe tot drumul am întâlnit din loc în loc urme de urs, pe potecă. Se pare că a fost recent prin zonă, dar după direcția urmelor, a coborât spre vale.
E bine să aveți un fluier cu voi sau să faceți gălăgie, pentru că astfel ursul va sta la distanță. Este totuși un animal sălbatic și se sperie destul de ușor de oameni.
Totodată, aceasta este o potecă destul de circulată și șansele ca ursul să vină spre voi sunt destul de mici. Mai degrabă va aștepta să vină noaptea și să caute în gunoaiele lăsate de turiști, în zona de corturi din vale.
Ne continuăm urcușul, facem niște serpentine scurte, trecem de un râu și vedem curând ieșirea din pădure.
Cu un mers constant, dar nu foarte rapid, am reușit să parcurgem această porțiune de traseu prin pădure, în aproximativ o oră.
Am ajuns în Şaua Lăptici, de unde se deschid priveliști largi spre toate crestele din jur. Suntem la 1830m altitudine, unde este mai răcoare chiar și într-o zi caniculară de vară, așa că geaca pe care am luat-o în rucsac, se dovedește a fi foarte folositoare.
Facem o pauză de aproximativ 30 de minute și ne bucurăm de ce ne înconjoară. Lângă noi, se înalță un munte înierbat, cu un vârf rotund, care este Vârful Pietrosul. Rămâne la latitudinea voastră dacă vreți, sau nu, să-i atingeți vârful matematic.
După această pauză, pornim spre Şaua Cocora. Am ales să ocolim vârful Pietrosul pe șosea, și mergem spre stânga, pentru aproximativ 25 de minute.Printre mașini pline de turiști, sau parcate pe marginea drumului, o cireadă de văcuțe pasc în liniște în acest decor alpin, făcând ca peisajul să fie cu atât mai contrastant.
Vedem în față stâlpii care marchează începutul traseului cu bandă albastră şi care ne vor conduce în Şaua Cocora (1945m), acesta fiind cel mai înalt punct al ascensiunii de astăzi, de unde vom începe coborârea.
Din acest punct vom mai avea de mers circa 1,30h până vom ajunge la Hotelul Peștera.
După ce urcăm dealul și ajungem în traseul marcat, poteca merge lin la vale, trecând pe la baza muntelui Cocora.
Pierdem încet altitudine și ne bucurăm de toate florile de pe marginea potecii, căci suntem în luna iunie, luna florilor pe munte. Priveliștea este încântătoare și, de data asta, avem destul timp să o admirăm, pe această porțiune de traseu.
După aproximativ 25 de minute, de la intrarea pe această porțiune a traseului, marcată cu banda albastră, ajungem la o mică pădurice și un vâlcel stâncos, pe care îl traversăm cu grijă.
Marcajul este prezent, dar trebuie să fiți atenți, după ce treceți de această porțiune. Urmăriți stâlpii indicatori și așa veți fi siguri că sunteți pe drumul cel bun.
Ne continuăm drumul pe pajiștea alpină, pe Drumul lui Butmăloiu, cum este numit acest traseu. Trecem de zona numită Plaiul lui Păcală, apoi ajungem într-o zonă puțin împădurită.
Mai târziu, ajungem la o porțiune de vegetație mai înaltă, unde poteca este mai puțin vizibilă și mai îngustă, dar marcată corespunzător.
Aici, traseul nostru va continua spre dreapta, făcând o curbă, de unde vom admira pentru ultima oară panorama care ne-a însoțit pe tot acest traseu. În vale se vede deja hotelul Peștera, semn că nu mai este mult până vom ajunge.
Destul de repede, traseul mai face brusc o curbă la stânga, unde vom intra deja în pădure. Această potecă este, momentan, ca un bulevard străjuit de brazi.
Apoi intrăm în linie dreaptă de coborâre, prin pădure. Se coboară destul de rapid, dar nu pot spune că este o coborâre prea grea. Noroc că este scurtă.
Astfel, după o oră și jumătate de la intrarea în traseul marcat cu banda albastră, trecem un podeț peste râu, și ajungem la hotelul Peștera.
De aici, vom urma drumul asfaltat spre stânga și vom ajunge imediat la mașină. Suntem bucuroși de o ieșire pe munte, chiar dacă a fost un traseu mai scurt.
Acest traseu este recomandat începătorilor, dar nu numai.
Poate fi o bună metodă de relaxare, pentru cei ce doresc să experimenteze acest gen de călătorii. Nu este un traseu greu și poate fi prelungit cu mai multe pauze pentru a vă bucura de natură. E perfect pentru o zi de duminică, aș spune eu !
Vă mulțumesc pentru vizita pe blog și vă propun și alte trasee montane, despre care puteți citi în alte articole deja publicate pe acest blog. Cărări cu soare vă doresc !
iunie, 2019
Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil
TRASEE ÎN MUNŢII APUSENI
TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI
TRASEE ÎN BREAZA
TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI
TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII
TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI
TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ
TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII
TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI
TRASEE ÎN MUNŢII COZIA
TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII GILĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII GROHOTIŞULUI
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI
TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA
TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI
TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN
TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI
TRASEE ÎN MUNŢII PERŞANI
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
TRASEE ÎN MUNŢII SIRIU
TRASEE ÎN MUNŢII VRANCEI
EXCURSII
YOUTUBE VIDEOS:
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.
TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.
SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.
GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:
TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.
TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.
TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.
NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.
Foarte frumos traseul! L-am facut astazi, 29 August 2022 si a durat 4h40m. Mi s-a parut destul de dificila prima portiune (urcarea pe traseul cu dunga rosie, de la Padina pana la Saua Laptici). Nu dificila din punct de vedere tehnic, ci fizic (noi a trebuit sa fafem pauze destul de dese pentru ca urcarea a fost destul de solicitanta). Oricum, un traseu foarte frumos traseul si abordabil chiar si de catre incepatori. Pacat ca in cele aproape 5h nu ne-am intalnit cu absolut nicio alta persoana, pe niciun sens :(.
ReplyDelete