Tuesday, July 10, 2018

Cazanele Mari ale Dunarii vazute de pe Vârful Ciucaru Mare

TRASEU MONTAN CIRCUIT ÎN MUNŢII MEHEDINŢI
Dubova  - Vârful Ciucaru Mare
Distanța - 5 km
Durata de parcurgere - 2h
Marcaj - triunghi galben
Dificultate - ușor
Diferență de nivel - 316m

   Dubova este un sătuc cochet pe malul romanesc al Dunării, aflat la 23 de kilometri de Orșova. Daca ați ales să vă petreceți un sejur pe malul Dunării sau căutați un traseu montan ușor în zonă, aveți noroc! În Parcul National Porțile de Fier puteți
găsi câteva variante de trasee montane cu o dificultate redusă pentru oricine dorește să se relaxeze în natură sau să exploreze împrejurimile de la înălțime.

   Ne aflăm în zona Cazanelor Dunării. Acestea sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucaru Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).

   Golful Dubova este punctul de plecare pentru traseul nostru de astăzi. Aici puteți găsi numeroase pensiuni pentru a petrece câteva zile în zonă sau poate doar pentru a face o pauză de masă la unul dintre restaurantele aflate pe malul Dunării.
   Traseul pe care l-am ales astăzi ne-a surprins prin ușurința cu care poate fi parcurs dar mai ales pentru panoramele superbe pe care le-am găsit în cele trei puncte de belvedere pe care le-am urmărit în drumul nostru.
   Cu toate că ne-am nimerit mai mult în trecere prin zonă decât am fost pregătiți pentru un traseu montan, am decis să încercăm totuși să îl parcurgem în circuit și să nu ratăm o ocazie bună de a descoperi o parte a Munților Mehedinți.
   Potecile acestui traseu ne-au surprins la fiecare colț, așa că vă recomand cu drag să îl încercați, indiferent de pregătirea fizică, pentru că nu este greu deloc!

   Traseul pornește de la ieșirea din satul Dubova, în sensul de mers dinspre Orșova spre Svinița (DN57). Dacă veniți din aceeași direcție ca noi, sigur ați făcut deja o oprire la Chipul lui Decebal sculptat in piatră, precum și la Mânăstirea Mraconia. Daca sunteți pentru prima dată în zonă, acestea sunt niște puncte de atracție pe care trebuie să le vedeți neapărat, mai ales pentru că sunt chiar în drum spre Dubova. Mai multe informații despre acestea puteți citi aici!

   Să revenim la traseul nostru de astăzi. Undeva la intrarea în Dubova am observat primul indicator de traseu turistic spre Vârful Ciucaru Mic, dar nu este cel pe care îl căutam.
  Ne-am propus să facem traseul ce urcă până la Vârful Ciucaru Mare, așa că am traversat practic satul pe drumul principal, iar la ieșirea din Dubova ar trebui să vedem la un moment dat pe partea stângă, indicatorul de pornire pe traseu, marcat cu triunghi galben.
Pentru că ne-am informat puțin înainte despre locul de unde pornește traseul, tot urmăream drumul și chiar am avut impresia la un moment dat că l-am ratat, dar în cele din urmă l-am observat foarte ușor pe marginea drumului.
   Parcăm pe marginea șoselei fără să deranjăm prea tare căluții ce pășteau în voie pe pajiștea din apropiere, luăm niște apă în rucsac deoarece nu vom găsi izvoare pe traseu și pornim la drum. 
   Urmăm direcția indicată şi intrăm imediat într-o pădure luminoasă. Vedem şi primele marcaje pe copaci şi urmăm poteca la deal. Primele 15 minute ne facem încălzirea pe panta nu foarte înclinată.
Nu vă descurajați în această porțiune deoarece este cea mai grea parte a traseului și singura. Marcajele prin pădure sunt foarte dese, vizibile și vopsite de curând, așa că este practic imposibil să vă rătăciți.
   Ne-am bucurat de prima parte a traseului, poteca deodată se domolește și ajungem la primul punct de reper - o băncuță de lemn și o măsuță. Nu ne oprim să facem pauză pentru că practic abia ne-am încălzit.
   Până aici am făcut doar 15 minute așa că ne continuăm drumul pe potecă pentru încă 5 minute,  când vom ajunge la o intersecție.
   Intersecția o puteți vedea pe harta de la finalul articolului. Practic traseul nostru va ajunge în acest punct după ce vom face tot circuitul și vom coborî exact pe unde am urcat.    
   În realitate intersecția nu prea este vizibilă decât dacă ești foarte atent, dar marcajele se continuă spre dreapta şi sunt foarte vizibile. Spre dreapta este și sensul firesc de a parcurge acest traseu, aflând asta din informațiile pe care le-am adunat înainte să venim.
   Continuăm într-o ușoară coborâre până ajungem la o deschizătură a pădurii și o panoramă a malului sârbesc.
   Urmăm pentru încă 5 minute potecuța până vom ajunge la primul punct de belvedere. Intuitiv ieșim din potecă pentru câțiva metri pentru că priveliștea este absolut superbă! Sincer nu am simțit că am urcat atât de mult dar se pare că suntem destul de sus, deasupra Dunării încât să avem o privire de ansamblu asupra defileului.
  Până aici practic am făcut 25 de minute. Facem un popas scurt pentru câteva fotografii, pentru că norii ne cam dau târcoale și se pare că ploaia va începe cât de curând.
   După scurta pauză urcăm iar spre potecă, unde găsim și un indicator care ne arată exact unde ne aflăm pe traseu, cât și câteva informații despre speciile de plante pe care le putem vedea în zonă, în anumite perioade ale anului.
   Urmăm poteca ce șerpuiește chiar pe malul Dunării. Din când în când mai admirăm Dunărea în micile deschizături ale pădurii.  Poteca este mai îngustă dar foarte frumoasă.
   Inevitabil începe să plouă dar ajungem în scurt timp la următorul indicator și la un alt punct de belvedere.

   Ne strecurăm printre picături ieșind practic un pic din potecă pentru a ajunge pe o stâncă de unde putem vedea Dunărea șerpuind prin cazane până spre Orșova. Trebuie să fiți puțin atenți să nu ratați așa minunăție de peisaj.
   Am fost și mai încântați de această dată pentru că nu ne așteptam să vedem ceva mai frumos decât am văzut la prima oprire, dar Dunărea ne-a surprins din nou. Singurul lucru pe care vă rog să nu îl luați în considerare sunt fotografiile relativ nereușite, deoarece în realitate locul și senzația pe care o veți avea stând la marginea prăpastiei, va fi mult mai puternică decât ce am reușit să surprind în fotografii din cauza ploii. 
   Din acest punct poteca merge ușor spre stânga până în următorul punct de belvedere spre Dubova unde vom face ultima oprire, pentru a admira panorama întregului golf. 
   De aici vom urma în continuare marcajele până ajungem la următorul indicator care ne arata direcția.
   Trecem prin niste poieni absolut superbe iar apoi intrăm ușor în pădure până când vom ajunge la punctul de intersecție pe unde am trecut când am urcat. Urmărim săgeata indicată pe unul dintre copaci și coborâm panta spre șosea.



   Cu tot cu ploaie și cu pauze pe traseu, am petrecut exact doua ore pe munte, adică exact cât era indicat inițial pe panou. Cu siguranță pe vreme bună puteți petrece chiar mai mult timp pentru a admira de sus una din cele mai frumoase zone de pe defileul Dunării.

harta traseu circuit 


iulie, 2018

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...