Wednesday, July 1, 2015

Piatra Arsă - Crucea Eroilor - Vârful Omu


TRASEU CIRCUIT ÎN MUNȚII BUCEGI
Cabana Piatra Arsă (1950m) - Cabana Caraiman (2025m) - Crucea Eroilor (2291m) - Vârful Omu - Cabana Omu (2507) Cabana Babele (2206m) - Cabana Piatra Arsă (1950m)


Durata de parcurgere a traseului:
Urcare : 4,30h ++++
Coborâre : 3,30h 
Stare marcaje: bună
Lungime traseu : 25km
Dificultate : mediu
Diferența de nivel : 557m
Sezonalitatea: aprilie-octombrie



 ACCES  
   Acest traseu l-am parcurs într-o zi de luni, sperând că nu va fi deloc aglomerat...ceea ce s-a și întâmplat!  Am plecat din București la ora 7.00 și am ajuns la Cabana Piatra Arsă în jurul orei 10.00.
   Până în Sinaia am mers pe bine-cunoscutul DN1 și o dată ajunși la intrarea în localitate, am făcut stânga pe drumul ce merge spre Târgoviște DN71. După aproximativ 7,5km de la intrarea pe acest drum se face dreapta spre Cabana Cuibul Dorului și de acolo am urcat pe noua șosea TransBucegi pentru aproximativ 40 minute. Șoseaua este proaspăt asfaltată, dar prezintă câteva pericole pentru că nu are încă parapeți construiți pe toată lungimea.    
   Această șosea trece prin dreptul Cabanei Dichiu, apoi urmărim indicatorul spre dreapta până la complexul Piatra Arsă. Ultima porțiune nu este asfaltată până în parcarea din faţa hotelului și se achita o taxă de parcare.

Cabana Piatra Arsă   https://www.facebook.com/piatraarsa
Complexul Sportiv Național alt. 1950m. Condiții: 140 locuri, în camere cu 2, 3, 4, 8 și peste 8 paturi (grup sanitar, dus, TV); Apa curentă, curent electric, încălzirea cu gaze naturale, telefon; restaurant (mic dejun: 08.00-10.30; dejun: 10.30-17.00 cina: 17.00-20.30). Contact: 0374 001 445 sau 0374 001 446. Cabana este deschisă tot timpul anului.

PORNIM ?
   Pornim pe traseul nostru din dreptul cabanei, pe platoul Bucegilor spre dreapta, prin pădurea de jnepeni spre nord, până când ajungem la răscrucea de trasee care urcă din Bușteni pe Jepi și găsim indicatorul cu banda galbenă spre Cabana Babele.

   Poteca este foarte ușoară și ne scoate în curând pe platoul Jepilor, de unde se vede în depărtare Cabana Babele. Marcajul lipsește pe alocuri (au mai rămas doar niste stâlpi pe marginea potecii, fără vreo plăcuță indicatoare), dar riscul de a ne rătăci este minim.

   După aproximativ jumătate de oră de plimbare, ne apropiem de intersecția cu traseul marcat cu punct albastru. Este undeva pe platou, așa că trebuie să fiți atenți unde potecile se despart. Intersecția nu este foarte bine marcată. Vom vedea doar niște stâlpi care merg spre dreapta, dar marcajul este vechi şi șters în unele locuri. Pentru a fi siguri că sunteți în locul cel bun puteți folosi aplicația Munții noștri
   După ce traversam râul, urmăm poteca în coborâre și, în curând, ni se deschide în față panorama superbă a Văii Jepilor, unde este amplasată cabana Caraiman.
Cabana Caraiman (2025m)

Dispune de 40 locuri, apă la izvor, curent electric de la generator, încălzire, grup sanitar în afara cabanei.
Nu se servește mâncare ci doar apă, suc, cafea, vin fiert, bere.
   Până aici am făcut aproximativ o oră de la plecarea de la cabana Piatra Arsă și e momentul să facem o pauză de zece minute. Mâncăm ceva, bem apă şi ne adunăm forțele pentru a continua traseul.

   Traseul spre Crucea Eroilor pornește chiar din fața cabanei. Găsim foarte repede indicatorul, care ne arată că trebuie să urmăm poteca marcată cu punct albastru, pentru aproximativ 45 de minute.
   Urcăm pieptiș prima porțiune a traseului, urmând poteca ce urcă de-a lungul Brânei Mari a Caraimanului, spre Crucea Eroilor.
   Pentru că urcam pentru prima oară spre cruce, ne așteptam la un urcuș mult mai greu din poveștile auzite de la prieteni, dar în afară de prima porțiune de lanțuri pe care am depășit-o foarte ușor, restul traseului a fost atât de frumos încât frica de înălțimi a fost depășită și înlocuită cu entuziasmul de a vedea peisaje superbe.
   În curând putem vedea Crucea Eroilor situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2291 m, fiind unică în lume prin altitudinea amplasării. Acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

   Crucea Eroilor Neamului a fost construită între anii 1926-1928, pentru a cinsti memoria eroilor ceferiști căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele împotriva armatelor Puterilor Centrale. Crucea a fost înălțată la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României, cu scopul de a fi văzută de la o distanță cât mai mare.

   Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare.

Valea Prahovei văzută de la Crucea Eroilor
   După o pauză de 20 de minute ne continuăm traseul pe poteca cu bolovăniș ce urcă spre Coștila. Pornim chiar de la cruce și urcăm pieptiș pentru 15 minute, urmărind marcajul cruce roșie. Lăsăm în spate Monumentul Eroilor și în curând ajungem din nou pe platou.

   Urmând în continuare marcajul cruce roșie trecem pe lângă Vârful Coștila (2490m), al cincilea ca înălțime din vârfurile muntoase din Munții Bucegi. Este ușor de recunoscut prin releul de radioteleviziune montat pe acesta, fiind un obiectiv strategic, în trecut fiind păzit de o unitate militară.
   În curând ajungem la poteca ce urcă spre releu, spre dreapta, dar în lipsa marcajelor de direcție spre aceasta, putem să intuim doar că acela este drumul.
   Continuăm să mergem pe poteca marcată cu cruce roșie spre stânga, urmăm drumul larg pentru încă 10 minute, apoi urcăm spre o porțiune cu pietre încă 10 minute și coborâm valea ce ni se deschide in față.
   Ajungem la intersecția cu traseul principal care urcă de la Babele spre Omu, marcat cu bandă galbenă. În acest moment ne aflăm în Curmătura Sugarilor.
   Dincolo de această vale putem vedea Muntele Obârșia cu vârfurile plane ale Obârșiei şi Colților Obârșiei, despărțite printr-o şa largă, iar în fund, spre N-NE, Vf. Omu.

   Din acest punct urcăm aproximativ 15 minute până în creasta Colților Obârșiei, unde găsim bifurcația pentru Cabana Omu, pe drumurile de vară și de iarnă (la baracă).
   *De la Cruce până în acest punct, noi am făcut în total cam 1.20h.

   De la Pintenul Obârșiei către stânga, în urcuș pe creastă, se desprinde varianta de iarnă a drumului, care este de fapt o potecă paralelă cu drumul de vară, deasupra Cerdacului Obârșiei.
   Noi alegem varianta pe traseul de vară, străbătând o prispă lungă cu bolovănișuri, pe sub Ceardacul Obârșiei, a cărei pereți stâncoși încing ca un zid de cetate coastele nordice ale Colților Obârșiei.
     Poteca este una fără dificultăți deosebite, pe care o străbatem în aproximativ 30 minute, cu opririle de rigoare pentru fotografii și întâlnirea cu ciobanii din zonă.
Valea Cerbului
   După traversarea acestei prispe întinse, la capătul cerdacului întâlnim varianta de iarnă ce vine din stânga. Un scurt coborâș ne conduce în Curmătura Văii Cerbului de unde se vede poteca ce urcă șerpuit din Valea Cerbului. Din acest punct, poteca urcă din nou, de această dată pe flancul vestic al crestei, ocolind blocul stâncos ce formează Vf. Văii Cerbului, iar după se unește cu drumul care urcă din stânga, dinspre Peștera, iese din nou în creastă.
   La această intersecție de trasee vom găsi mai multe indicatoare, iar noi vom continua ascensiunea spre vârf pe marcajul banda galbenă.
   Prin câteva serpentine, urcușul continuă pieptiș pentru încă aproximativ 30 minute pe o potecă cu grohotiș, unde am avut norocul să vedem și două capre negre, pe care nu prea  le-am putut fotografia, pentru că, la vederea noastă au zbughit o pe crestele abrupte.
   Poteca este largă şi nu este foarte abruptă, dar după atâtea ore de mers pare un chin.
   Drumul trece mai departe pe fața Văii Cerbului, după care continuă de-a coasta pe sub Vf. Bucura și ajunge curând la Cabana Omu (2507 m). Cabana o vedem în ultimul moment pe partea dreaptă, exact atunci când credeam că nu mai ajungem.
   Bucuroși de isprava noastră şi că în sfârșit am ajuns în acest loc, ne uităm la ceas.
De la baraca din cerdac până la Cabana Omu am ajuns în aproximativ o oră.
   E timpul pentru binemeritată pauză. Ne luăm un ceai de la cabană și ieșim afară să admirăm norii care zburdă jucăuș deasupra crestelor.
Cabana Omu (Vârful Omu 2507m)
În urma unei decizii luate de conducerea Administrației de Meteorologie, cazarea la cabana Omu este interzisă. Înainte să urcați, informați-vă dacă Cabana Omu este deschisă.
Mai multe informații puteți găsi pe site-ul cabanei. www.cabana-omu.ro

   Am stat la cabană aproximativ o oră, am luat și ceva de mâncare şi ne-am odihnit pentru traseul de întoarcere.

În total, de la plecarea de la Piatra Arsă de la ora 10.00, până aici, am făcut 4,30h.
La ora 14.30 eram deja la Omu.

   La ora 15.30 am plecat spre Cabana Babele pe același traseu pe care am venit, urmând banda galbenă. Am făcut 40 min până la baraca de la ieșirea din Cerdacul Obârșiei și am urmat de data asta poteca spre dreapta, mergând direct spre cabană. Poteca este largă și ușor de parcurs.
După aproximativ o oră de mers pe platou ajungem la Sfinx şi Babele.
   Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2.216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu asemănarea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.
  Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali.
     Ne-am oprit la Cabana Babele (2206m) pentru un scurt popas, unde am savurat o cafea
şi ne-am bucurat de o scurtă pauză.
Cabana Babele (2206m)
Dispune de 108 locuri în camere cu 2 - 12 paturi, bufet si restaurant cu autoservire permanentă, lumină electrică de la rețeaua publică, toaletă (3lei), apă curentă, încălzire cu gaze naturale si calorifere.

   Din fața cabanei am urmat poteca ce coboară spre Cabana Piatra Arsă. Nu există niciun marcaj, dar cabana se vedea în vale. După o perioadă noi ne-am gândit să părăsim poteca și am luat-o pe pajiști și prin pădurea de jnepeni, scurtând un pic traseul de pe drumul de mașină.
   În jurul orei 19.00 eram deja în parcarea complexului Piatra Arsă, unde am lăsat mașina, fericiți de isprava noastră și nu atât de obosiți pe cât ne așteptam.


Aici este şi video-ul excursiei. 



iunie, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...