Sunday, May 17, 2020

Cascada Moara Dracului din Munţii Bucegi

TRASEU MONTAN ÎN MUNŢII BUCEGI


Șimon (933m) - Cascada Moara Dracului (1575m)

Timp de parcurgere: Urcare - 3h (*cu pauze) Coborâre 2,10h
Distanța: 15 km

Diferența de nivel: 642m

Dificultate: mediu

Stare marcaje: bună
Sezonalitatea: tot timpul anului
Marcaje: 

TRASEU
Va propun un traseu destul de scurt, dar perfect pentru a vă bucura de o zi petrecută la munte. După izolarea care ne-a dat mari bătăi de cap era timpul să ieșim puțin în natură. Vom începe acest sezon cu un traseu destul de uşor pentru a ne dezmorți puţin.

E un traseu interesant, potrivit pentru orice nivel de pregătire fizică. La început avem parte de un drum larg, apoi de poteci ascunse în pădurea deasă, ape învolburate, poieni largi și panorame pitorești. În prima jumătate a traseului vom merge pe un drum forestier în urcare aproape insesizabilă, iar spre final vom urca o porţine mai abruptă, până în poiana de unde se deschide superba vale Gaura. Apoi vom merge pe curbă de nivel spre cascadă.

Cascada Moara Dracului este situată la altitudinea de1575m. Apa cade de la aproximativ 20 de metri înălțime, își face intrarea în căldarea inferioară a văii Gaura, după care se pierde într-un curs subteran lăsând firul văii sec, acoperit cu bolovănișuri.

ACCES
Începutul traseului este din localitatea Şimon, Braşov.
Distanțele rutiere: București - Șimon - 190km
Braşov - Șimon - 34km.
Ajunși în Şimon vom urma drumul principal din localitate până la finalul lui, unde vom parca mașina când se termină asfaltul. Se poate înainta cu mașina și pe drumul forestier o bucată de drum, dacă bariera nu este închisă. Noi am preferat să ne bucurăm de natură şi să mergem pe jos.

PORNIM ?
Am parcat maşina când am dat de drumul forestier, ne-am echipat şi am pornit la drum. Am văzut imediat marcajele turistice, iar noi vom urma marcajul triunghi galben . În prima parte traseul este comun cu cel marcat cu bandă albastră, care la un moment dat se va desprinde spre dreapta, spre poiana Guţanu.

Deocamdată panta nu se simte chiar deloc, aşa că mergem destul de lejer. Trecem pe lângă un canton forestier şi ne îndepărtăm încet de localitate. Am găsit văcuţele, despre care am auzit că pasc prin zonă, la locul lor. Nu ne-au făcut probleme deloc.

Continuăm să mergem pe acest drum forestier, iar după jumătate de oră ajungem într-o poieniţă unde găsim două foişoare. Aici alegem să facem o pauză scurtă, căci n-am apucat să mâncăm bine de dimineaţă. E un traseu destul de scurt, aşa că avem destul timp pentru pauze dese. Doar maşinile care trec din când în când pe drum ne deranjează, pentru că lasă în urmă nori de praf.

Plecăm iar la drum şi în curând dăm de prima barieră, care era deschisă. Trecem pe lângă o zonă cu nişte căbănuţe aşezate într-o poiană superbă şi ne continuăm traseul pe drumul forestier.

În cinci minute de la plecarea de la foișoare ajungem la intersecția unde traseele marcate cu triunghi galben şi bandă albastră se despart. Aici este ultimul loc unde puteți parca mașinile, căci mai departe drumul este blocat de o barieră care interzice accesul motorizat. Noi vom urma traseul marcat cu triunghi galben spre stânga.

Mai înaintăm puţin pe drumul lat şi ne oprim în faţa Monumentului Militarilor Israeliţi. Acest monument a fost ridicat în 2010 în memoria celor şase militari israelieni şi a unui militar român morţi într-un tragic accident aviatic. Un elicopter israelian de tip CH 53 s-a prăbuşit pe vârful Guţanu (2246m) în cadrul exerciţiului comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010.

De acum, drumul forestier se transformă ușor în potecă. Mare atenție la marcajul triunghi galben , căci în continuare se desprind mai multe drumuri în lateral ! Se merge practic tot înainte, pe firul văii. Noi am avut tendinţa să urmăm alte poteci, dar nu erau cele corecte. Ne-am dat seama destul de repede, pemtru că nu vedeam marcajul. Tot traseul este marcat foarte bine, iar dacă vă daţi seama că mergeţi şi nu vedeţi marcajul pentru mai mult de un minut, este posibil să fi greşit poteca. Este, totuşi, destul de uşor de urmărit.

Ne continuăm urcarea ușoară până ajungem în punctul în care trebuie să traversăm peste râul Biserica. Aspectul ăsta ne-a încurcat și mai devreme. Nu știam când va trebui să traversăm râul. De la Monumentul Militarilor Israeliți am mers aproximativ 25 de minute până am ajuns la trecerea peste râu. Poteca trece chiar pe lângă apă, iar în zilele ploioase sau când apele sunt umflate, e posibil să fie mai greu de trecut prin această porţiune. Nu imposibil, totuşi. Noi am avut noroc şi am trecut foarte uşor.

La râu mai facem o scurtă pauză. Am umplut şi o sticlă de apă din râu şi s-a dovedit a fi o greşeală, căci stomacul meu nu a fost prea fericit. Aşa că nu vă recomad să beţi de aici.

După mica pauză urmăm potecuţa prin pădure, care face imediat o curbă spre stânga. Şi de aici începe adevărata urcare. Timp de aproximativ o oră vom urca foarte abrupt prin pădure. Facem pauze mici şi foarte dese, căci panta asta a scos untul din noi.

După această oră de chin ieşim, în sfârşit, la lumină. Se deschide o mică poieniţă unde mai facem o pauză, căci inima parcă ne sare din piept. Să fie doar pentru că nu avem antrenament după carantină sau că nu ne aşteptam să fie un traseu aşa abrupt, nu ştiu. Cert e că avem nevoie de pauză. Şi de apă, căci e o zi foarte călduroasă.

Ne urnim cu greu şi plecăm mai departe. Mai urmează 20 de minute de urcare mai uşoară printr-o pădure întunecoasă, cu mulţi brazi căzuţi din loc în loc pe potecă. După aceste 20 de minute, ieşim într-o poiană largă, luminoasă şi presărată cu bolovani, unde se deschide superba vale glaciară Gaura.
Valea Gaura este cea mai mare vale glaciară din munții Bucegi, străjuită de pereții înalți ai Gălbinarelor Găurii la nord şi ai Guțanului la sud.

Aici ne hotărâm să facem pauza de masă, aşa că mai zăbovim ceva timp lângă unul din bolovanii din poiană. Priveliştea este absolut superbă şi ne răsplăteşte urcarea grea.

Putin mai înainte, în poiană, găsim un stâlp cu mai multe indicaţii de orientare şi observăm că până la cascada Moara Dracului mai avem de mers circa 15 minute, urmând marcajul cruce roşie. Îl urmăm în continuarea drumului şi trecem prin această vale frumoasă şi pitorească. Urcarea este aproape insesizabilă, poteca şerpuind lin printre bolovani şi care, mai apoi, intră într-o pădurice de brazi.

Marcajele sunt foarte evidente și greu de ratat, așa că în fix 15 minute ajungem la cascada Moara Dracului. E ascunsă după niște bolovani în stânga, iar prima impresie e că nu este extrem de spectaculoasă. Apa cade de la o înălţime de aproximativ 20 de metri în trei praguri. Momentul palpitant a fost când ne-am hotărât să urcăm mai aproape de căderea de apă. Am escaladat bolovanii uzi şi am reuşit să ajungem mai sus. Cum mai coborâm nu ştiu, dar simţim adrenalina şi bucuria de a fi în locul ăsta. Se lasă cu poze şi stropi de apă în aer. Până la urmă ne-a plăcut foarte mult experienţa.
Pentru întoarcere vom urma acelaşi traseu pe care am venit, pentru că nu am avut timp să ne documentăm de alte variante de coborâre şi am vrut să ne bucurăm mai mult de un picnic pe munte. Ne întoarcem în poiana mare, unde mai zăbovim la soare.
Apoi începem coborârea spre Şimon. Am făcut 40 de minute până în punctul în care am traversat râul Biserica înapoi şi încă 1,10h până la locul unde am lăsat maşina.
Harta traseului


Dacă aveţi întrebări, nu ezitaţi să-mi lăsaţi un mesaj ! Iar dacă vă doriţi să parcurgeţi acest traseu vă urez distracţie plăcută şi vreme frumoasă. Merită !


mai, 2020

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.

2 comments:

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...