Cabana Gura Diham (987m) - Șaua Baiului (1363m) - Cabana Diham (1320m) - Cabana Poiana Izvoarelor (1455m)
Durate şi marcaje:
Urcare - 1,30h
Coborâre - 1,45h + +
Lungime traseu - 11 km
Dificultate - ușor
Diferența de nivel - 468m
Pentru ajunge la cabana Gura Diham pornim din orasul Buşteni. Venind dinspre Bucureşti spre Braşov pe DN1, se face stânga la indicatorul care arată drumul spre cabana şi Valea Cerbului. Cei 4 km de drum forestier se parcurg în aproximativ 20 de minute cu maşina sau cca 1 oră mers pe jos. Noi am ales să mergem cu maşina, deoarece drumul este relativ bun şi se poate ajunge mai uşor.
Traseul propriu-zis porneşte din dreapta cabanei, unde apar marcajele pentru Cabana Diham. Primele 10 minute de urcuş sunt de dificultate medie, dar nu lăsaţi acest lucru să vă descurajeze. Urmărim marcajul triunghi albastru.
Ajungem la prima răscruce de traseu, unde găsim indicatoare pentru două poteci diferite. Noi vom continua să urmărim marcajul cu triunghi albastru spre Cabana Diham, pentru aproximativ 50 minute prin pădure.
Poteca se mai domolește și traseul devine o plimbare plăcută în natură.
La un moment dat pădurea se mai răreşte, şi după primii 3 km parcurşi, ajungem într-o poiană superbă care este cunoscuta drept Şaua Baiului, la altitudinea de 1360m.
Aici se face legătura între muntele Diham şi muntele Clăbucetul Baiului. Este totodată şi un punct de răscruce pentru mai multe trasee, şi un prilej bun pentru noi de a lua o pauză de 10 minute, pentru a ne trage sufletul şi a face câteva fotografii.
Pornim pe ultima porţiune a traseului spre Cabana Diham, urmând indicatorul cu triunghi albastru, care indică drum forestier, la stânga.Drumul este lat şi mai avem de mers aproximativ 20 de minute până la cabană. Spre final mai este o mică pantă şi am ajuns. Traseul nu a fost greu deloc, şi deși a fost o mar parte prin pădure, a fost o plimbare foarte plăcută.
Putem vedea cabana în partea dreaptă, la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie. Cabana Diham reprezintă o importantă bază turistică. Ea oferă un excelent loc de odihnă și este în același timp un punct de plecare pentru numeroase excursii în împrejurimi sau în excursii mai dificile pe abruptul nordic al Bucegilor.
Cabana Diham
Cabana Diham se afla la altitudinea de 1320 m si are capacitate de cazare de 87 locuri,
în camere cu 2—6 locuri şi dormitoare comune cu preturi de la 30 la 75 ron. Bufetul şi restaurantul sunt deschise
permanent. Cabana dispune de lumină electrică de la reteaua publica, apă
curentă si încălzire.
În ziua în care am fost noi, am servit meniul zilei: ciorbă de văcuţă şi de burtă, cârnaţi cu cartofi nature, cafea şi apă, şi am plătit în jur de 35 ron de persoană.
COBORARE 1,45h
Ca traseu de întoarcere am ales să mai urcăm puţin până la Cabana Poiana Izvoarelor (alt 1455m).
De la cabana Diham până la cabana Gura Diham avem de mers 1.45h .
Plecăm de la cabană şi urcăm înapoi, pe drumul pe care am venit pentru 5 minute, pentru a găsi traseul marcat cu punct roşu.
Urmăm acest marcaj prin poiana Măgurii Cenuşii, cu un peisaj superb, pentru ca apoi să intrăm în pădurea întunecată de brad.
Urcuşul pe această potecă este mediu şi continuăm mersul prin pădure pentru încă 20 minute. Efortul ne este recompensat când ajungem în poiana Creasta Dihamului (sau Culmea Baiului) (1515m).
De aici se observă: spre NNE, Vf. Baiului (1 581 m); spre SE oraşul Buşteni; spre SSE, Vf. Gâlma Mare (1 428 m) şi Poiana Coştilei; spre S, abruptul nordic al Coştilei; spre SSV, Moraru cu Colţii Morarului; spre SV, în primul plan, Vf. Capăţâna Porcului (1 597 m), spre VSV, Bucşoiu.
De aici coborâm prin pajistile Dihamului pentru încă 10-15 minute, urmând marcajul cruce albastră, până ce ajungem la Cabana Poiana Izvoarelor (1455m).
Cabana Poiana Izvoarelor.
Cabana dispune de 71 de locuri de cazare in camere cu 2 pana la 4 paturi,apa curenta, curent electric, incalzire centrala, baie comuna si restaurant.
Nu am văzut pe cineva pe aici, așa că nu am mai pierdut timpul cu încă o pauză.
Cabana Poiana Izvoarelor |
Traseul a fost unul ușor pentru începători, perfect pentru o zi de relaxare la munte !
Sper că informațiile din acest blog vă vor fi de folos în cazul în care doriți să parcurgeți acest traseu circuit. Dacă aveți întrebări sau povestiri de pe acest traseu, nu ezitați să le treceți într-un comentariu, mai jos !
mai, 2015
Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil
TRASEE ÎN MUNŢII APUSENI
TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI
TRASEE ÎN BREAZA
TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI
TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII
TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI
TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ
TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII
TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI
TRASEE ÎN MUNŢII COZIA
TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII GILĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII GROHOTIŞULUI
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI
TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA
TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI
TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN
TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI
TRASEE ÎN MUNŢII PERŞANI
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
TRASEE ÎN MUNŢII SIRIU
TRASEE ÎN MUNŢII VRANCEI
EXCURSII
YOUTUBE VIDEOS:
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.
TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.
SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.
GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:
TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.
TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.
TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.
NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.
No comments:
Post a Comment