Dâmbul Morii (690m) - Canionul 7 Scări (948m) - Cabana Piatra Mare (1628m) - Vârful Piatra Mare (1844m) - Dâmbul Morii (690m)
Durate traseu şi marcaje:
Dâmbu Morii - Canion 7 Scări - 1h
Canion 7 Scări - Cabana Piatra Mare - 2h
Cabana Piatra Mare - Vârful Piatra Mare - 1h
Coborâre : 3h
Vârful Piatra Mare - Cabana Piatra Mare - 50 min
Cabana Piatra Mare - Dâmbu Morii - 2h
Lungime traseu : 18km
Dificultate : mediu
Diferența de nivel : +1154m
Surse de apă : da
Stare marcaje : foarte bună
Va propun un traseu plăcut de o zi în Masivul Piatra Mare, care face parte din Munții Bârsei, localizați in sudul depresiunii Brașovului, in cadrul Carpaților de Curbură. Masivul atinge înălțimea maxima în vârful cu acelaşi nume, având o altitudine de 1844m.
În zona masivului se poate ajunge fie pe DN1, fie pe calea ferata folosind magistrala Bucuresti - Brasov.
Ca punct de plecare pentru traseul propus, noi am ales localitatea Dâmbu Morii (Cabana Dâmbu Morii din Timișul de Jos www.dambumorii.ro ).
Din DN1 dinspre Bucuresti in apropiere de Brasov, se face dreapta in dreptul indicatorului spre Cabana Dâmbu Morii, se trece peste un mic pod. Lăsând cabana pe dreapta continuam drumul cu mașina pana la bariera care constituie punctul nostru de plecare pe acest traseu.
Varianta noastră de urcare este pe banda galbenă pentru a vizita Canionul 7 Scări. Timpul de pe indicator arată 45 de minute, dar noi am reușit să parcurgem distanța până la canion, în 30 de minute.
Daca sunteți prima data pe un traseu montan, aici se poate considera ca sunteți la jumătatea traseului. Dacă nu, până aici v-ați făcut doar încălzirea şi pauza o puteți face mai sus, la intrarea in canion.
Ajungem într-un final la căbănuța unde se plătește accesul în canion - 10 Ron pentru adulți. https://www.facebook.com/7scari
Puteți vizita pagina de Facebook a canionului, deoarece sunt postate știri despre acces în anumite perioade și de sărbători.
După achitarea taxei pornim mai departe, spre intrarea in canion. Întâlnim în drum un indicator spre stânga spre drumul Familiar prin Prăpastia Urșilor (60min), pe marcaj triunghi albastru.
În total am mers cam 35 minute până aici. Cu precizarea că ne-am grăbit un pic. În mod normal, se fac undeva la 45 de minute, conform timpului afișat pe indicator.
*Acest traseu este destul de aglomerat de persoane de toate vârstele fiind o destinație ușor accesibila de grupuri de începători in mersul pe munte. Un prilej perfect pentru o plimbare prin pădure pentru iubitori ai naturii.
Timpul de parcurgere al acestei porțiuni de traseu poate varia in funcție de zi, de volumul de turiști și de anduranța fiecăruia.
(sursa www.wikipedia.org )
Ne îndreptăm spre prima treaptă a canionului, care măsoară aproximativ 8 metri și continuăm drumul printre căderile de apă ale cascadei pentru aproximativ 20 minute.
Apa se prăvălește zgomotos in gol, încleștată între pereții abrupți cu înălțimi ce depășesc 50m. Scările metalice care alternează cu podețe înguste ne conduc într-o lume fantastică aflata într-un zbucium continuu.
La ieșirea din canion găsim indicatoare care ne prezintă trei variante de traseu.
Prima variantă este marcată cu punct roșu şi reprezintă traseul de ocolire al canionului. Pentru aproximativ 30 minute poteca ne conduce la intrarea în canion, pentru cei care hotărăsc că acesta este punctul maxim al urcușului şi doresc să se întoarcă pe acelaşi drum marcat cu banda galbenă, în Dâmbul Morii.
A doua variantă de coborâre spre localitate este traseul care ocolește prin Prăpastia Urșilor şi Cota 2000 (punct de belvedere) pe marcaj triunghi albastru. Acest traseu l-am mai parcurs cu ceva timp în urmă şi pentru aproximativ 10 minute se urcă susținut pe panta dinspre stânga la ieșirea din canion, apoi se traversează Prăpastia Urșilor, după care se urcă pe curbă de nivel până la punctul de belvedere.
Până acolo se fac cam 30 de minute, întâlnind intersecția cu traseul marcat cu banda roșie care coboară spre Dâmbu Morii, pentru aproximativ 1.30h.
De această dată alegem a treia varianta care este traseul de urcare, urmărind in continuare marcajul cu banda galbenă, spre Cabana Piatra Mare ( timp estimat 2 h).
Pădurea se rărește încet şi în curând ajungem la o pajiște plina de flori colorate, de unde ni se deschide o minunată panoramă a depresiunii Brașovului. O panoramă frumoasă se deschide si in spatele nostru, trecem culmea și în curând putem vedea Cabana Piatra Mare.
Noi am ajuns aici, în aproximativ 1.30h de la ieșirea din canion.
Prima surpriză a fost priveliștea de 360 grade.
Am luat o pauză de masa. Noroc ca am avut ceva mâncare iîrucsac deoarece la cabană în timpul săptămânii nu se gătește pentru turiști. Mare păcat, pentru că tare am fi mâncat o ciorbă. Cabanierul ne-a spus ca se gătește doar în weekend, dar a fost foarte amabil în a ne oferi o ciocolată şi o bere rece.
În apropierea cabanei există 2 izvoare de unde se poate alimenta cu apă.
Pentru mai multe informații despre cabana - www.cabana-piatra-mare.ro
De la cabana pornesc diferite trasee spre Timisu de Sus-Cascada Tamina (3h), Predeal (4h),Cioplea(3.30h) Săcele, Dâmbu Morii.
Am făcut o pauză de o oră la cabană, după care am hotărât să reluam traseul spre vârful cel mai înalt al masivului.
Poteca este marcată cu banda roșie şi pornește din spatele cabanei, unde un indicator ne arată că avem de urcat 1 oră până la vârf. Timp pe care l-am şi făcut.
Noi urmam traseul de creastă pe banda roșie, în continuare.
In curând urcușul se îngreunează, poteca devenind una formata din stânci si grohotiș, este abruptă, cu numeroase fragmente de rocă dezagregată. Calcarele din zonă au culoarea alb-cenușie, sunt masive si conțin corali. Acțiunea agenților externi asupra diferitelor roci a dat naștere unor forme de relief pline de pitoresc, care pot fi admirate de-al lungul acestui traseu spre vârf.
După 20 minute de urcuș susținut, ieșim din zona de stânci şi urmăm poteca lină pe creasta muntelui, prin pășunea întinsă, subalpină presărată cu tufe de rododendron şi afin.
Ajungem la intersecția cu traseul marcat cu cruce roșie spre Cioplea și Susai și ne continuăm drumul pe potecă pentru încă 15 minute, până la vârf.
Panorama cuprinzătoare care se deschide larg de pe Vârful Piatra Mare este deosebită. Spre sud putem vedea Bucegii care contrastează cu planul rotunjit al munților Predealului. În zare, într-o zi senină, se poate vedea o parte din Masivul Piatra Craiului. Peste Valea Timișului de poate vedea Postăvaru, iar spre nord vedem întinsul șes al Barsei și o parte a Carpaților de Curbură.
Ne luam la revedere de la superba panoramă și coborâm pe aceeași traseu până la Cabana Piatra Mare pentru 50 minute.
La 5 minute de acest indicator este porțiunea de Belvedere, care se abate puțin de la traseu. Facem o binemeritată pauză la băncuța de lângă indicatoare, și suntem gata, din nou, de plecare, pe traseul de coborâre.
Va invit şi pe voi să parcurgeți acest traseu şi să reveniți pe blog, să îmi spuneți cum a fost. Poteci cu soare vă doresc !
iulie, 2015
Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil
TRASEE ÎN MUNŢII APUSENI
TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI
TRASEE ÎN BREAZA
TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI
TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII
TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI
TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ
TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII
TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI
TRASEE ÎN MUNŢII COZIA
TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII GILĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII GROHOTIŞULUI
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI
TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA
TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI
TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN
TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI
TRASEE ÎN MUNŢII PERŞANI
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
TRASEE ÎN MUNŢII SIRIU
TRASEE ÎN MUNŢII VRANCEI
EXCURSII
YOUTUBE VIDEOS:
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.
TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.
SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.
GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:
TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.
TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.
TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.
NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.
Ce tari sunt traseele!
ReplyDeleteScara cea mai inalta nu are nicidecum 35 m.(35 m este inaltimea unui bloc cu 10 etaje). Punem 10-12 m max.
ReplyDeleteBuna ziua! Multumesc pentru informatie. Cel mai probabil aveti dreptate; Este o masuratoare pe care am gasit-o online si probabil este eronata. o zi frumoasa!
Delete