Thursday, July 9, 2015

Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări - Cabana Piatra Mare - Vârful Piatra Mare

TRASEU CIRCUIT ÎN MASIVUL PIATRA MARE

Dâmbul Morii (690m) - Canionul 7 Scări (948m) - Cabana Piatra Mare (1628m) - Vârful Piatra Mare (1844m) - Dâmbul Morii (690m)

Durate traseu şi marcaje:

Urcare : 4h
Dâmbu Morii - Canion 7 Scări - 1h
Canion 7 Scări - Cabana Piatra Mare - 2h
Cabana Piatra Mare - Vârful Piatra Mare - 1h

Coborâre : 3h
Vârful Piatra Mare - Cabana Piatra Mare - 50 min
Cabana Piatra Mare - Dâmbu Morii - 2h

Lungime traseu : 18km
Dificultate : mediu
Diferența de nivel : +1154m
Surse de apă : da
Stare marcaje : foarte bună

     Va propun un traseu plăcut de o zi în Masivul Piatra Mare, care face parte din Munții Bârsei, localizați in sudul depresiunii Brașovului, in cadrul Carpaților de Curbură. Masivul atinge înălțimea maxima în vârful cu acelaşi nume, având o altitudine de 1844m.

     În zona masivului se poate ajunge fie pe DN1, fie pe calea ferata folosind magistrala Bucuresti - Brasov.
     Ca punct de plecare pentru traseul propus, noi am ales localitatea Dâmbu Morii (Cabana Dâmbu Morii din Timișul de Jos www.dambumorii.ro ).
   Din DN1 dinspre Bucuresti in apropiere de Brasov, se face dreapta in dreptul indicatorului spre Cabana Dâmbu Morii, se trece peste un mic pod. Lăsând cabana pe dreapta continuam drumul cu mașina pana la bariera care constituie punctul nostru de plecare pe acest traseu.

     În valea largă de la marginea pădurii găsim primele indicatoare spre Peștera de Gheață şi Cabana Bolnoc de pe Valea Pojarului pe banda albastra și spre Peștera de Gheaţă, prin Șirul Stâncilor, pe punct roșu.
     Varianta noastră de urcare este pe banda galbenă pentru a vizita Canionul 7 Scări. Timpul de pe indicator arată 45 de minute, dar noi am reușit să parcurgem distanța până la canion, în 30 de minute.
     Traseul pornește pe drumul forestier de-a lungul Văii Șipoaia și în scurt timp mai găsim un indicator spre Cabana Piatra Mare, pe drumul Familiar, pe banda roșie, spre stânga (2.45h).
     Lăsăm în urmă şi acest indicator, şi ne continuăm urcușul foarte ușor deocamdată, pe drumul forestier larg.
     Peste aproximativ 20 de minute ajungem la popasul Valea Șipoaiei unde putem sta pe una din băncuțele din zonă în apropierea râului și apoi ne pregătim pentru intrarea pe poteca din pădure, urmărind în continuare marcajul cu banda galbenă.
   Daca sunteți prima data pe un traseu montan, aici se poate considera ca sunteți la jumătatea traseului. Dacă nu, până aici v-ați făcut doar încălzirea şi pauza o puteți face mai sus, la intrarea in canion.
     Poteca se continuă pe firul văii pentru încă aproximativ 25 minute în cazul nostru și șerpuiește agale prin pădurea deasă de brad. Trecem râul de o parte şi de alta pe câteva podulețe de lemn amenajate de curând.
   Ajungem într-un final la căbănuța unde se plătește accesul în canion - 10 Ron pentru adulți.  https://www.facebook.com/7scari
   Puteți vizita pagina de Facebook a canionului, deoarece sunt postate știri despre acces în anumite perioade și de sărbători.
     Noua aventură din Valea Șipoaiei este tiroliana montată din apropierea canionului care costă 50 Ron (2015) dar pe care n-am reușit să o testăm de această dată din păcate. 
     După achitarea taxei pornim mai departe, spre intrarea in canion. Întâlnim în drum un indicator spre stânga spre drumul Familiar prin Prăpastia Urșilor (60min), pe marcaj triunghi albastru.
     După ce trecem de acest punct mai avem de urcat treptele până la stânci și am ajuns.
   În total am mers cam 35 minute până aici. Cu precizarea că ne-am grăbit un pic. În mod normal, se fac undeva la 45 de minute, conform timpului afișat pe indicator. 
   *Acest traseu este destul de aglomerat de persoane de toate vârstele fiind o destinație ușor accesibila de grupuri de începători in mersul pe munte. Un prilej perfect pentru o plimbare prin pădure pentru iubitori ai naturii.
   Timpul de parcurgere al acestei porțiuni de traseu poate varia in funcție de zi, de volumul de turiști și de anduranța fiecăruia.

    Iată-ne ajunși la intrarea in Canionul 7 Scări.
    Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestica a munților Piatra Mare. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.
(sursa www.wikipedia.org )
   Ne îndreptăm spre prima treaptă a canionului, care măsoară aproximativ 8 metri și continuăm drumul printre căderile de apă ale cascadei pentru aproximativ 20 minute.
     Treptele au fost refăcute recent așa că nu prezintă dificultăți sau grad de uzura ridicat. Majoritatea dintre acestea sunt ude așa ca se recomanda o atenţie sporita la parcurgerea lor, şi încălțăminte adecvata.
     Apa se prăvălește zgomotos in gol, încleștată între pereții abrupți cu înălțimi ce depășesc 50m. Scările metalice care alternează cu podețe înguste ne conduc într-o lume fantastică aflata într-un zbucium continuu.
     Cea mai mare treaptă măsoară in înălțime aproximativ 15 metri şi este vedeta canionului. Schimbările bruște de direcție ne împiedică să vedem în ansamblu cheile dar experiența de a le parcurge merită trăită măcar o dată.
    La ieșirea din canion găsim indicatoare care ne prezintă trei variante de traseu.

    Prima variantă este marcată cu punct roșu şi reprezintă traseul de ocolire al canionului. Pentru aproximativ 30 minute poteca ne conduce la intrarea în canion, pentru cei care hotărăsc că acesta este punctul maxim al urcușului şi doresc să se întoarcă pe acelaşi drum marcat cu banda galbenă, în Dâmbul Morii.

    Canion închis pentru coborâre. Varianta ocolitoare traseu marcat cu punct roșu.
     A doua variantă de coborâre spre localitate este traseul care ocolește prin Prăpastia Urșilor şi Cota 2000 (punct de belvedere) pe marcaj triunghi albastru. Acest traseu l-am mai parcurs cu ceva timp în urmă şi pentru aproximativ 10 minute se urcă susținut pe panta dinspre stânga la ieșirea din canion, apoi se traversează Prăpastia Urșilor, după care se urcă pe curbă de nivel până la punctul de belvedere.
   Până acolo se fac cam 30 de minute, întâlnind intersecția cu traseul marcat cu banda roșie care coboară spre Dâmbu Morii, pentru aproximativ 1.30h.
     De această dată alegem a treia varianta care este traseul de urcare, urmărind in continuare marcajul cu banda galbenă, spre Cabana Piatra Mare ( timp estimat 2 h).
   Traseul propriu-zis de abia acum începe pentru noi. Urcușul pe poteca se îngreunează vizibil. Apar stânci umede care trebuie parcurse cu atenție şi se urcă destul de drept. Mergem în permanență pe cursul râului, prin această pădure deasă şi plină de veveriţe.

     Pentru aproximativ 1.30h poteca urcă încontinuu ceea ce ma face sa numesc această porțiune de traseu urcuș mediu, mai ales pentru începători. Nu este însă ceva de netrecut și cred că ar trebui să încercați pe propriile picioare potecile din Piatra Mare.
     După ce parcurgem toată porțiunea de stânci, urmărind marcajul aplicat din loc în loc, ajungem la un indicator de direcție, care ne anunță că mai avem 25 de minute pana la cabană. Nu mai este așa mult dar mai avem încă o porțiune scurtă de urcat după ce cotim în acest punct spre dreapta.
   Pădurea se rărește încet şi în curând ajungem la o pajiște plina de flori colorate, de unde ni se deschide o minunată panoramă a depresiunii Brașovului. O panoramă frumoasă se deschide si in spatele nostru, trecem culmea și în curând putem vedea Cabana Piatra Mare.

     Cabana Piatra Mare (1628m) este situata pe un mic platou ondulat, la nord-est de Vârful Piatra Mare, în poiana Şura de Piatră.
   Noi am ajuns aici, în aproximativ 1.30h de la ieșirea din canion.
   Prima surpriză a fost priveliștea de 360 grade.
   Am luat o pauză de masa. Noroc ca am avut ceva mâncare iîrucsac deoarece la cabană în timpul săptămânii nu se gătește pentru turiști. Mare păcat, pentru că tare am fi mâncat o ciorbă. Cabanierul ne-a spus ca se gătește doar în weekend, dar a fost foarte amabil în a ne oferi o ciocolată şi o bere rece.
     În apropierea cabanei există 2 izvoare de unde se poate alimenta cu apă.  

Pentru mai multe informații despre cabana - www.cabana-piatra-mare.ro

     Cabana dispune de 15 locuri in paturi la mansarda. Sala de mese comunica cu mansarda. Prețul unui loc este 35 Ron. Saltele sunt noi si acoperite doar cu paturi deocamdată. Inca se lucrează la modernizare. Este o cabana noua si foarte curata care dispune de energie electrica din panouri solare, încălzire la soba cu lemne, nu are apa curenta, izvor la 150m de cabana, toaleta este la o distanta mai mare de cabana in apropiere de pădure.
     De la cabana pornesc diferite trasee spre Timisu de Sus-Cascada Tamina (3h), Predeal (4h),Cioplea(3.30h) Săcele, Dâmbu Morii.

     Cabana Piatra Mare (1628m) - Vârful Piatra Mare (1844m) - 1 oră

   Am făcut o pauză de o oră la cabană, după care am hotărât să reluam traseul spre vârful cel mai înalt al masivului.
   Poteca este marcată cu banda roșie şi pornește din spatele cabanei, unde un indicator ne arată că avem de urcat 1 oră până la vârf. Timp pe care l-am şi făcut.
   Poteca ocolește muntele pentru un scurt timp, fiind domoală şi uşor de parcurs prin pădure, mergând în paralel cu traseul marcat cu bandă albastră spre Cascada Tamina și Poiana Stânii Pietricica.
  Noi urmam traseul de creastă pe banda roșie, în continuare.
  In curând urcușul se îngreunează, poteca devenind una formata din stânci si grohotiș, este abruptă, cu numeroase fragmente de rocă dezagregată. Calcarele din zonă au culoarea alb-cenușie, sunt masive si conțin corali. Acțiunea agenților externi asupra diferitelor roci a dat naștere unor forme de relief pline de pitoresc, care pot fi admirate de-al lungul acestui traseu spre vârf. 
  


   După 20 minute de urcuș susținut, ieșim din zona de stânci şi urmăm poteca lină pe creasta muntelui, prin pășunea întinsă, subalpină presărată cu tufe de rododendron şi afin. 

   Ajungem la intersecția cu traseul marcat cu cruce roșie spre Cioplea și Susai și ne continuăm drumul pe potecă pentru încă 15 minute, până la vârf. 
   Panorama cuprinzătoare care se deschide larg de pe Vârful Piatra Mare este deosebită. Spre sud putem vedea Bucegii care contrastează cu planul rotunjit al munților Predealului. În zare, într-o zi senină, se poate vedea o parte din Masivul Piatra Craiului. Peste Valea Timișului de poate vedea Postăvaru, iar spre nord vedem întinsul șes al Barsei și o parte a Carpaților de Curbură.
   Ne luam la revedere de la superba panoramă și coborâm pe aceeași traseu până la Cabana Piatra Mare pentru 50 minute.
   Alimentăm cu apă de la izvor, și pentru întoarcerea spre Dâmbu Morii, alegem traseul pe drumul familiar, marcat cu banda roșie, pentru aproximativ 2h.
     Poteca coboară încet prin pădure pentru 15 minute, urmărind marcajul banda roșie alături de cel cu bandă albastră.
     Ajungem într-o poiana largă, unde cele doua marcaje se despart. Cel cu banda albastră mergând spre Peștera de Gheaţă, pe sub Gâtul Chivei, iar cel marcat cu banda roşie mergând pe drumul Familiar, spre Dâmbul Morii. Noi vom urma marcajul cu bandă roşie, pentru a încheia circuitul pe care ni l-am propus.
   La sfârșitul traversării poienii (10minute) intrăm din nou in pădure, găsind şi un indicator cu timpul afişat 1.30h, până la Dâmbul Morii.
   După încă aproximativ 20 minute, găsim indicator pentru ramificația cu poteca Țiganilor(1.15h) spre cabana Dâmbu Morii, dar şi de această dată ne continuăm drumul pe banda roșie.
   La 5 minute de acest indicator este porțiunea de Belvedere, care se abate puțin de la traseu. Facem o binemeritată pauză la băncuța de lângă indicatoare, și suntem gata, din nou, de plecare, pe traseul de coborâre.
   După 1.20h ieșim din pădure în Valea Șipoaia și ne îndreptăm spre locul unde am lăsat mașina.
   Acesta a fost un traseu perfect de o zi, la sfârșitul căreia oboseala se resimte un pic, dar o zi petrecută la munte nu este o zi pierdută, niciodată.

  Va invit şi pe voi să parcurgeți acest traseu şi să reveniți pe blog, să îmi spuneți cum a fost. Poteci cu soare vă doresc !

iulie, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.

3 comments:

  1. Scara cea mai inalta nu are nicidecum 35 m.(35 m este inaltimea unui bloc cu 10 etaje). Punem 10-12 m max.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua! Multumesc pentru informatie. Cel mai probabil aveti dreptate; Este o masuratoare pe care am gasit-o online si probabil este eronata. o zi frumoasa!

      Delete

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...