Friday, September 4, 2015

Vârful Turnu - Șaua Padinei Închise - Cabana Curmătura - Fântâna lui Botorog

TRASEU CIRCUIT IN MASIVUL PIATRA CRAIULUI - PARTEA a II a
Vârful Turnu (1923m) - Șaua Padinei Închise (1935m) - Traseul Karol Lehman - Cabana Curmătura (1470m) - Poiana Zănoaga - Fântâna lui Botorog (840m)


Durata de parcurgere : 4.30h 
Marcaj : + +
Dificultate : greu
Diferență de nivel : 1095m


Prima parte a acestui traseu în circuit o găsiți aici : Fantana lui Botorog - Varful Turnu

     După un traseu obositor, când ajungi în vârf, ţi se pare că eşti desupra norilor şi oboseala îţi este întotdeauna răsplătită cu tot ceea ce are un munte mai bun de oferit. Aer curat, panorame spectaculoase, limite atinse şi de cele mai multe ori depăşite.
     Sentimentul de fericire că eşti acolo sus, unde ţi-ai propus să fii, nu se compara cu nimic altceva.
     Dacă îţi calculezi bine traseul, mai ales când faci o tura de o zi, te bucuri de fiecare minut pe care îl petreci acolo sus. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Piatra Craiului, această culme de pământ şi piatra care se înalţa în faţa noastră la începutul zilei, te face să te simţi umil în faţa frumuseţii ei, şi norocos că ai apucat să fii acolo, chiar şi pentru putin timp.

     Pentru partea de întoarcere am ales să mergem în continuare pe traseul marcat cu punct roşu, pentru a mai vedea o mica parte din creasta nordică a Pietrei Craiului. Psihicul nostru s-a mai calmat, ştiind că punctul cel mai înalt al turei a fost atins, cu toate că genunchii nu sunt prea fericiţi cu traseul ales pentru coborâre.
     Următoarea porţiune de traseu până la Şaua Padinii Închise, este tot o aventură de descăţărat pe stânci şi pietre, şi durează cam 40 minute. Admirăm în continuare frumuseţea Pietrei Craiului, de această dată şi pe versantul dinspre nord, unde priveliştea ne taie răsuflarea din nou.
     În curând ajungem la indicatoarele din Şaua Padinii Închise (1935m), punct în care traseul de creastă se intersecteaza cu traseul cu banda albastră, care vine dinspre Plaiul Foii şi refugiul Diana prin Brâna Caprelor, traverseaza culmea şi coboară spre Cabana Curmătura.
     Traseul de coborare pe care l-am ales este marcat cu 1-1,30h până la cabană şi se numeşte Traseul Karol Lehmann.

Cine a fost Carol Lehmann?
"Carol Lehmann cunoscut si sub numele de KARL LEHMANN (1894 – 1990), s-a nascut la data de 17 martie 1894, la Bran, intr-o casuta de langa castel, fiind fiul unui paznic silvic al Bucegilor. A fost promotorul unei adevarate civilizatii a muntelui si a luptat pentru umanizarea acestuia.
Prestatia si exemplul sau au devenit in timp norme de conduita in viata montana. Specialistii l-au apreciat si catalogat ca alpinist, ghid montan, ecolog, cartograf si talentat fotograf al crestelor carpatine.
 Carol Lehmann s-a straduit sa arate partea misterioasa si nevazuta a muntelui. El intuia pericolele si capcanele muntelui, indruma cu autoritate pe cei aflati in primejdie si era impotriva distrugerii muntelui sub orice forma s-ar fi produs ea."


     Revenind la traseu, începem coborârea pe marcajul cu bandă albastră. Poteca coboară în prima parte destul de lin, prin pădure, la adăpost de razele soarelui. Mergând în continuare puţin spre stânga ne apare în faţă un vâlcel, la început cu iarbă şi apoi grohotiş. 

     Mare atenţie însă! Urmăriţi cu grijă marcajul, doarece traseul face la un moment dat o curbă la stânga. Şi dacă vă întrebaţi, prinşi de bolovănişul din vâlcel, am ratat această curbă. Poate că nici nu ne aşteptam să fie o coborâre aşa abruptă, dar cert este că ne-am trezit cu surprindere că nu mai este nicio potecă sau marcaj şi că, de jur imprejur erau doar văi abrupte imposibil de coborât. 
     Am pierdut destul de mult timp, aflându-ne într-o situaţie cam proastă şi nedorită, dar am avut noroc că era o zi de sâmbătă, şi am auzit niste voci ale unor turiști în apropiere. Noroc că ne-au ghidat înapoi spre potecă, căci de urcat înapoi până la ultimul marcaj pe care l-am văzut nu am fi vrut, decât dacă ar fi fost ultima variantă.

     Oricat de mult mi-ar plăcea să petrec timp în natură şi mai ales pe munte, nu mă pot abţine să mă întreb...mai e mult?!?
     După ce traversăm toată zona de trepte de sub pereţii impunători de piatră, poteca intră uşor în pădure. Cabana Curmătura se vede în vale destul de aproape, ceea ce înseamnă că în curând vom ajunge la izvor. Spre sfârşitul traseului rezervele de apă s-au diminuat considerabil, aşa că aveti grijă la câtă apă luaţi în rucsac la plecare.

     Cu toate că la plecarea din Şaua Padinei Închise indicatorul arăta 1,30h , noi am parcurs această porţiune în 2 ore. Având în vedere că ne-am abătut de la traseu, aş zice că este rezonabil. 
     Luaţi în considerare întotdeauna că astfel de situaţii pot apărea oricând şi calculaţi timpul de parcurgere al orcărui traseu şi în funcţie de opriri sau alte evenimente neprevăzute.

     Pe la ora 18.30 eram pe terasa de la cabană. Era la fel de aglomerat ca şi la prânz dar am reuşit să găsim un loc la masă pentru o pauză binemeritată.
     Încet se lasă seara peste Piatra Craiului, iar mulţimea de corturi colorate se cufundă încet în lumina apusului.

     Pentru coborârea spre Fântâna lui Botorog, unde am lăsat maşina, am ales traseul marcat cu banda galbenă pe care îl cunoşteam din excursia trecută (Zărneşti - Cabana Curmătura ).
     Am plecat la ora 19.00 pe poteca ce coboară lin prin pădure pentru 20 de minute, până în Poiana Zănoaga, de unde am admirat frumusetea Bucegilor în lumina apusului.

     După traversarea poienii, poteca intră în pădure pentru ultima parte a traseului. Având în vedere că se lasă seara, iar în pădure era deja destul de întuneric, ne-am grăbit puţin şi am parcurs această porţiune de la cabană până jos în aproximativ 1.15h.

     Dupa această zi plină de aventură şi neprevăzut, ce poate fi mai odihnitor decat un somn relaxant la o pensiune în apropiere?
     Am ales Casa Dobre Universul Muntelui din satul Magura ( 4km,drum forestier), unde întradevăr ne-am simţit ca acasă. http://www.pensiuneacasadobre.ro/
     Zona este cu adevarat superbă, iar grădina din spatele casei, cu vedere spre Piatra Mica şi creasta Pietrei Craiului a fost absolut superbă!  

august, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...