Monday, August 1, 2016

Bâlea Lac - Șaua Caprei - Vârful Vânătoarea lui Buteanu

TRASEU ÎN MUNȚII FĂGĂRAȘ
Lacul Bâlea (2034m) - Șaua Caprei (2315m) - Șaua Văiugii - Vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507m)

Urcare : 1.30h
Coborâre : 1.20h
Diferența de nivel : 473m
Dificultate : mediu
Marcaj : +

Puteţi citi şi:
Traseu Transfăgărăşan - Fereastra Zemilor - Vârful Vânătoarea lui Buteanu

     Până la Cabana Bâlea Lac am ajuns cu mașina pe traseul București - Pitești - Curtea de Argeș - Vidraru - Piscu Negru - Bâlea Lac. (244km)
     Mai multe informații despre cabană puteți găsi pe site : www.balealac.ro
     Cabana se află în mijlocul celui mai grandios complex montan al Carpaților României, Masivul Făgăraș, Cabana Bâlea Lac*** iar în sezonul alb și Ice Hotel se află în rezervația Naturală Valea Bâlii, la 2034 m altitudine, la km 116,200 de pe Transfăgărăşan (DN 7C) fiind accesibilă şi din sud –Piteşti, Curtea de Argeş, Vidraru, Piscu Negru, și din nord –de pe DN1 (E 68) prin Cârţişoara, Poarta Geniştilor, Poarta Întâlnirii.

Cabana Bâlea Lac (2034m) - Șaua Caprei (2315m) : 45 minute - triunghi albastru
  Acest traseu începe chiar de lângă Cabana Bâlea Lac (2034m), unde găsim următorul indicator, cu mai multe direcții. Noi alegem triunghiul albastru care ne va conduce până în Șaua Capra. De la indicator poteca pornește direct în sus, pe panta pe care o avem în fața noastră, către est.

     Deși este un traseu relativ scurt, aceasta prima pantă este la fel de dificilă precum arată. Ne facem curaj si pornim la deal. Urcușul merge destul de greu, cu câteva pauze de respiro din când în când. Poteca nu este neapărat destul de clara, șerpuind printre stânci și grohotiș, dar marcajul este prezent din loc în loc și foarte vizibil.

     Cu cât urcăm mai sus, priveliștea începe să arate din ce în ce mai bine, Lacul Bâlea strălucind ca o bijuterie în căldarea glaciară. Lacul Bâlea este un lac de origine glaciară, cu o suprafața de 46508 m2 și adâncime de 11,35 m. Zona a fost declarată rezervație științifică în anul 1932 și include Lacul Bâlea și o arie de 180 ha în jurul lui.

     Noi ne continuăm urcușul pe poteca ce străbate grohotișurile revărsate pe fețele munților Văiuga și Iezerul Caprei.
     Diferența de nivel parcursă pe această pantă puternic înclinată, mai ales în partea finală, ne face să trecem peste această primă parte a traseului în 45 de minute.

     Prima parte a traseului sfârșește în Șaua Capra, numită și Curmătura Iezerului (2315m). Din acest punct vedem în partea dreaptă Vârful Iezerul Caprei (2417m) și în partea stângă Vârful Văiugii (2443m).
     Cea mai frumoasă priveliște din acest punct este însă, spre Lacul Capra, care se vede coborând puțin dincolo de șa. Cu toate astea decidem să nu ne abatem de la traseu, căci lacul se poate vedea foarte frumos și mai sus, de pe poteca spre Vârful Vânătoarea lui Buteanu.

     Lacul Capra este un lac glaciar pe versantul sudic al masivului Făgăraș, la o altitudine de 2230 m. De aici izvorăște pârâul Capra, unul dintre izvoarele Argeșului. În jurul lacului am văzut și câteva corturi, fiind un loc bun de campare.

Șaua Caprei - Vârful Vânătoarea lui Buteanu : 45 minute - cruce albastră

     Întrucât ne amenințau niște nori negrii ne hotăram să nu mai pierdem vremea și să ne continuăm traseul până la vârf.
Din Șaua Caprei, urmărim către stânga poteca ce se conturează ușor în urcuș, marcata cu crucea albastră. Tot aici am întâlnit și un indicator care ne arată jumătate de oră până la vârf, cu toate că noi am reușit să parcurgem acest traseu un pic mai greu.

     Pornim astfel în urcuș ușor prin căldarea Lacului Capra, de unde ne bucuram de frumusețea lacului văzut de sus. Este o potecă îngustă, dar foarte frumoasă, datorită priveliștilor pe care le oferă dar și faptului ca este mult mai ușoară de parcurs decât ce am urcat până acum.
     Astfel ne mai relaxam un pic și ne mai tragem suflul. Marcajul este destul de vizibil, în mare parte desenat pe stânci din loc in loc și deși în curând vom intra în ceață și ploaie, ne putem orienta destul de ușor.
     Poteca ocolește Vârful Văiuga (2443m) și în curând coboară în Șaua Văiugii, fiind o parte foarte frumoasă a traseului care urmărește creasta, cu abrupturi și priveliști superbe de o parte și de cealaltă.

     În curând ajungem la un indicator spre bifurcația din Valea Văiugii, fiind o altă variantă de a coborî spre Lacul Bâlea. Noi nu am urmat acest traseu, și am hotărât ca la coborâre să ne întoarcem pe același traseu pe care am urcat.
     Lăsând acest indicator în spatele nostru, depășim Căldarea Văiugii și începem ușor urcușul, urmărind coastele Muntelui Capra. Nu apucăm să ne relaxam prea mult pentru că ne-a prins ploaia și urcușul a început să fie un pic mai susținut.
Din fericire urmăm în continuare marcajul cu cruce albastră pentru puțin timp, până când ajungem la o spintecătură adâncă în piatră.


   Marcajul este desenat pe o parte și pe alta a crăpăturii și cu putină atenție nu îl veți rata. Cu toate astea trebuie să îl urmăriți, căci locul acesta pare la prima vedere destul de greu de trecut. Arată un pic periculos de traversat, dar nu este chiar așa de greu precum ați putea crede. Se poate trece destul de ușor dar cu atenție sporită. Pentru a ajunge la vârf mai este un singur hop de trecut. Începe o cățărare simplă către stânga de-a lungul unui pasaj de 10 metri.
   În maxim 10 minute, după cățărare și traversarea unei coame înguste vom ajunge în sfârșit pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507m).

     Vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507m) este încadrat în rândul celor șase culminații ale Făgărașului care depășesc 2500 de metri și oferă o priveliște cuprinzătoare a masivului. Asta dacă nu ești înconjurat de nori, cum a fost in cazul nostru.
     Chiar și cu capul în nori suntem foarte fericiți de parcurgerea acestui traseu până la vârf, într-un final fiind unul destul de ușor de atins. Imortalizam momentul cu o poza lângă inscripția ce marchează vârful.
     Am tot așteptat ca norii să se risipească puțin dar nu am avut cine știe ce noroc. Așa că ne-am decis ca în viitor să mai venim o dată pentru priveliște într-o zi senină.

     Cu toate că traseul prezintă câteva porțiuni de urcare mai abrupte, este un traseu destul de ușor mai ales din punct de vedere al timpului de parcurs către un vârf așa de înalt, de peste 2500 de metri.
    Cred că poate fi parcurs de orice persoană cu puțină voință și pasiune. Deși scurt, este un traseu spectaculos, cu priveliști superbe asupra lacurilor Bâlea și Capra, cu urcușuri abrupte, o plimbare prin căldarea glaciară Capra, dar și o porțiune de stânca de cățărat și o coama îngusta până la vârf. Toate ingredientele unei ture spectaculoase le puteți găsi pe acest traseu.
     La întoarcere am urmat acelaşi traseu pe care l-am parcurs într-o oră și 20 de minute.
Am încercat să prindem și apusul în căldarea de la Bâlea și am reușit, după care ne-am retras la Cabana Bâlea unde am servit cina. Puțin obosiți, ne-am dus la culcare, pentru că acest traseu a fost doar încălzirea pentru ziua următoare, în care vom parcurge cresta Făgărașului până la Vârful Negoiu (2535m). Acest traseu îl puteți găsi detaliat pe blog  aici : Traseu Bâlea Lac - Lacul Călțun - Vârful Negoiu
     Vă mulțumesc pentru parcurgerea acestui articol. Aștept, bineînțeles, comentarii sau întrebări despre acest traseu si nu numai.


iulie, 2016

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.

No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...