Friday, October 7, 2011

Lacul Sfanta Ana / Szent-Anna tó

EXCURSIE DE O ZI IN MASIVUL CIOMATU, HARGHITA
LACUL SFÂNTA ANA

Lacul Sfânta Ana (în maghiara Szent-Anna tó) este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tuşnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu, din masivul vulcanic Puciosu.

ACCES
Am plecat într-o zi de octombrie să vizităm acest lac, care este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Baile Tuşnad prin poteci turistice.
Am pornit din Braşov ,urmând DN12 spre Tuşnad. Trecem prin oraşul Sfântu Gheorghe şi apoi ne continuăm drumul până în localitatea Bixad (jud.Covasna), unde un indicator ne arată să facem dreapta spre Lacul Sfânta Ana.
Prima parte de 10km de drum până la granița cu judetul Harghita este asfaltat, dar plin de gropi, așa că se merge destul de încet cu mașina.Sunt porțiuni de piatră cubică şi apoi iar asfalt destul de prost.
La un moment dat zărim un indicator către lac spre dreapta şi de aici soseaua este proaspăt asfaltată, făcând urcarea de 7 km ramasi mult mai ușoară cu mașina. Aproape de rezervație, la barieră, sunt trecute preturile pentru intrare automobile cât şi orele de vizitare însoțiți de ghid, a Tinovului Mohos (Lacul cu mușchi). Aici găsim un loc pentru picnic cu câteva băncuțe amenajate, unde priveliștea este încântătoare.


Tinovul Mohoş (adică "Lacul cu muschi") situat la o altitudine de 1050m în craterul mai vechi al Masivului Ciomatu Mare, are o suprafaţă de patru ori mai mare ca a lacului Sf. Ana, 80 ha. Datorită existenţei aici a câtorva specii floristice rare, turbăria este declarată monument al naturii.

Ajunşi la barieră, un domn ne întâmpină şi ne spune că taxa pentru autoturisme până la lac este de 20 Ron. Alegem să mergem cu maşina, pentru că distanta de acolo până la lac este de 1,5 km. Odată ajunşi ne bucurăm de privelistea ce ne este oferită de acest lac din mijlocul pădurii.

   





















































În apropierea lacului vedem un indicator către capela romano-catolică cu hramul Sfintei Ana. Până acolo sunt 5 minute de mers pe malul lacului. Este un loc foarte linistit unde te poţi bucura de aerul curat şi peisajul magnific.
Pe drumul de întoarcere ne-am oprit în dreptul unui mic indicator care duce spre punctul de belvedere al lacului. Este un urcus pe o potecă de munte, care este pe alocuri amenajată în trepte. Sus găsim o terasă unde ne tragem sufletul şi facem câteva poze.


Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăiește nici o vietate. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.

Se pot face cateva trasee turistice in zona Lacului Sfanta Ana:

Tinovul Mohoş - Băile "Nadaş" - gara CFR Tuşnadul Nou
Marcaj: punct roşu 
Lungimea traseului: în urcare 4-4 1/2 h, în coborâre 3-3 1/2 h.
Diferenţă de nivel: 395 m.
Distanţa de parcurs: 14 km.

Lacul Sfânta Ana - Hotel Carpaţi
Marcaj: cruce galbenă.
Lungimea traseului: 1 1/2-2 h.
Diferenţă de nivel: 245 m.
Distanţa de parcurs: 7 km.

octombrie, 2011

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.

1 comment:

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...