Vârful Omu (2507m) - Cascada Obârșiei - Cabana Peștera (1610m)
Acest traseu este o variantă a unui traseu circuit in Munții Bucegi, pe care l-am parcurs în luna iulie 2016. Vă prezint o variantă de coborâre de la Vârful Omu până la Cabana Peștera, cu continuare până la Cabana Piatra Arsă, pe care îl găsiti AICI !
Valea Cerbului învăluită in nori si in depărtare se vede releul Coștila |
Durata de parcurgere a acestui traseu:
Coborâre : 2.30h
Dificultate : mediu
Diferența de nivel : 897m
*Varianta de urcare a acestui traseu - 3.30h - nivel mediu
Marcaj :
Poate fi, bineînțeles, un traseu de o zi de la Hotel Peștera până la Vârful Omu cu întoarcere pe aceeași rută pentru cei care doresc o urcare până pe cel mai înalt vârf al Bucegilor.
Am ales această parte a Bucegilor pe care nu am mai văzut-o pentru diversitate și nu am fost deloc dezamăgiți, traseul fiind mult mai frumos decât ne-am așteptat!
Traseu VIDEO!
Pornim astfel coborârea de la Cabana Omu (2505m), unde am dormit învăluiți în ceață. Nu am avut parte din păcate de un răsărit spectaculos, dar panorama de pe cel mai înalt vârf al Bucegilor este întotdeauna uimitoare.
Traseul merge în coborâre pe sub Vârful Bucura și în curând ajunge la o intersecție de trasee. Lăsăm drumul marcat cu banda galbenă, care merge spre Cabana Babele prin Cerdacul Obârșiei în dreapta, și continuăm poteca conform indicatorului pe care îl găsim, pe banda albastră, pe sub stânca numita Mecetul Turcesc.
Indicatorul arata 1.30h până la Hotelul Peștera, dar în caz de condiții nefavorabile cu vânt și ceața, noi l-am parcurs în 2.10h.
Continuăm în coborâre ușoară, paralel cu firul apei (care în această porțiune poartă numele de Valea Bisericii), traversăm de cateva ori în serpentine râul care este aproape secat în această porțiune.
Cu toate că suntem încă în ceață, marcajul este foarte vizibil, pe stâlpi plasati la o distanță ideală încât nu există șanse să ne rătăcim.
Poteca coboară abrupt coasta puternic înclinată a treptei înalte dintre căldarea superioară și inferioară a văii. Înaintarea ne este un pic îngreunată de curentul puternic și noroiul care s-a format pe potecă din cauza ploii. Întâlnim și pasaje de stâncă și grohotiș.
Poteca traversează apoi pârâul Izvorul Obârșiei. Aceasta parte a traseului ni s-a părut cea mai dificilă, atât la coborâre, cât și în cazul în care am fi parcurs acest traseu în urcare. Din fericire nu este un pasaj foarte lung, și mai ales dacă condițiile meteo sunt favorabile, poteca nu ar trebui să prezinte niciun pericol dacă este parcursă cu atenție.
Valea Obârșiei este o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară și una superioară, despărțite una de alta printr-un prag, loc în care s-a format cascada. Din acest loc izvorăște râul Ialomița.
Cascada Obârșiei |
Panorama se deschide în față din ce în ce mai frumos, și avem timp să o admiram și să ne bucurăm de ea din ce în ce mai mult. Am lăsat din fericire norii în spatele nostru, poteca este din ce în ce mai ușoara și șerpuiește agale prin superba vale. A ieșit și soarele!
Continuăm în coborâre ușoară către sud, pe o coamă lungă, poteca trece prin pajiștile de sub coastele Obârșiei, traversând o serie de izvoare.
Privim pentru ultima oară (în aceasta excursie) în spate spre superba vale a Obârșiei Ialomiței și urmăm drumul forestier pe lângă Pensiunea Valea Cocorei (cu toate ca aici mai apare doar indicatorul cu cruce albastră).
Drumul forestier se transformă în șosea proaspăt asfaltată și șerpuiește printre pensiuni.
Zona este superbă pentru a petrece câteva zile la munte.
Cu toate că noi nu ne-am cazat la Hotel Peștera. vă las câteva informații.
Hotelul Peștera**** este situat în Parcul Natural Bucegi la 1600 de metri altitudine, în imediata apropiere a Mănăstirii Peștera Ialomiței.
Accesul auto este din drumul național DN71 Sinaia-Târgoviște prin Moroeni, pe Dj 714 spre Peștera (34 Km din drumul național) sau, pe drumul asfaltat Dj 713 spre Cabana Cuibul Dorului, Cabana Dichiu, Peștera (25 Km din drumul național).
Noi ne continuăm drumul spre Cabana Piatra Arsă pe poteca marcată cu banda albastră, care pornește chiar din șosea vis-a-vis de Pensiunea Octavian.
*Acest traseu îl puteți găsi pe blog aici : Hotel Peștera - Cabana Piatra Arsă
Sper că vă va fi folositoare această relatare a traseului și dacă îl veți parcurge, abia aștept comentariile voastre pe blog.
iulie, 2017
TRASEE ÎN MUNŢII IEZER-PĂPUŞA
TRASEE ÎN MUNŢII SIRIU
TRASEE ÎN MUNŢII VRANCEI
EXCURSII
iulie, 2017
Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil
TRASEE ÎN MUNŢII APUSENI
TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI
TRASEE ÎN BREAZA
TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI
TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI
TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII
TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI
TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ
TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII
TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI
TRASEE ÎN MUNŢII COZIA
TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII GILĂULUI
TRASEE ÎN MUNŢII GROHOTIŞULUI
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI
TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA
TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI
TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN
TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI
TRASEE ÎN MUNŢII PERŞANI
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
U Vulcanul Racoș - Coloanele de Bazalt - Lacul de Smarald
M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru
TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI
TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
TRASEE ÎN MUNŢII SIRIU
TRASEE ÎN MUNŢII VRANCEI
EXCURSII
YOUTUBE VIDEOS:
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.
TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.
SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.
GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:
TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.
TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.
TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.
NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.
No comments:
Post a Comment